Het gemiddelde aantal geregistreerde coronabesmettingen per dag is in de periode van 16 tot 22 september gestegen tot 1.541. Dat blijkt vandaag uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Het gaat om een stijging met 40 procent tegenover de zeven dagen ervoor. In realiteit betekent dit dat er gisteren een stijging met 2158 besmettingen in vergelijking met donderdag plaatsgevonden heeft.
Tussen 16 en 22 september werden dagelijks gemiddeld 65 mensen opgenomen in het ziekenhuis (+23,4 procent). Er liggen nu 620 mensen in het ziekenhuis, van wie 109 in de intensieve zorgen. Sinds het begin van de coronacrisis werden al 19.991 mensen opgenomen in het ziekenhuis, en dat zijn er 71 meer dan de dag voordien. Het aantal gemiddelde overlijdens per dag blijft stabiel. Dat waren er tussen 16 en 22 september 3,3 (+0,6 procent). In totaal stierven al 9.969 mensen door het coronavirus: er kwamen vrijdag dus 6 sterfgevallen bij.

Limburg doet het goed
En in Limburg is Sint-Truiden zijn koppositie kwijt: in Hasselt waren er 5 bijkomende besmettingen wat het totaal brengt op 791. In Genk en Sint-Truiden waren er geen besmettingen en blijft het cijfer op 790. Maar in vergelijking met België blijft Limburg het erg goed doen. Misschien heeft het gebrek aan grote agglomeraties hiermee te maken, het rurale karakter van een groot deel van onze provincie, het plichtsbewuster naleven van de maatregelen. Maar in het verleden hebben wij dan ook meer dan onze part van de corona-ellende gehad. Het blijft dus hout vasthouden.

Stille wetenschappers
Ondertussen hebben de meest bekende virologen en andere specialisten van zich laten horen … of net niet! Zij pikken het niet meer dat zij adviezen geven, dat een regering die naast zich neer legt en dat zij, en niet de politici aan de bevolking moeten uitleggen waarom. Nu, het is algemeen geweten dat onze politici niet tuk zijn op kritische vragen, maar de wetenschappers hebben een punt: wie de maatregelen neemt en de klakkeloos van een blaadje papier afleest tijdens een persconferentie, geflankeerd door andere nietszeggende collega’s, moet het ook maar uitleggen bij de bevolking. Maar daar past de politiek voorn … dus zwijgen de wetenschappers nu ook en dreigen ze ermee uit Celeval te stappen, het orgaan dat vruchteloos adviezen aan de politiek aflevert.