De bijeenkomst van het Overlegcomité in het Egmontpaleis is afgelopen. De verschillende regeringen hebben er beslist over de verdere aanpak van de coronapandemie in ons land.
Zoals verwacht is de zijn strengere maatregelen afgekondigd. We mogen gerust spreken van een mini-lockdown waarbij onderwijs, handel en nijverheid gespaard worden. Maar van het sociale leven blijft er niet veel meer over. Wat is er precies beslist? Een overzicht.
Horeca
Het was het moeilijkste discussiepunt op het Overlegcomité: wat met de horeca? Een aantal actoren wilden de sector liever nog ontzien, maar toch werd uiteindelijk beslist over te gaan tot een volledige sluiting. Restaurants en cafés in heel het land moeten vanaf maandag voor minstens vier weken toe. Die maatregel wordt wel na twee weken al geëvalueerd.Eten afhalen bij restaurants blijft wel mogelijk, en dat tot 22 uur ’s avonds. Ook nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er zou een premie komen voor de getroffen zaken. Hoe die regeling precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Het gaat om een “omvangrijk steunpakket”, zei de premier tijdens de persconferentie.
Sociale contacten
Onze sociale contacten worden opnieuw beperkt tot één “knuffelcontact”. Dat betekent dat we buiten ons gezin om nog met maximaal één persoon in nauw contact mogen komen. Andere mensen zien mag, al moet men dan steeds een afstand van anderhalve meter bewaren of indien dat niet mogelijk is een mondmasker dragen. Een forse inperking dus: tot nog toe was het toegestaan om met drie personen nauw contact te hebben. Beperken van contacten is volgens minister Vandenbroucke cruciaal in de strijd tegen corona. “Eén knuffelcontact buiten het gezin, buiten de eigen bubbel om, dat is weinig maar nodig. Maar we willen niet dat mensen alleen komen te staan, dus kan u thuis nog vier mensen uitnodigen. De afstandsregels moeten dan wel gerespecteerd worden. We vragen wel dat u gedurende een periode van twee weken dezelfde mensen uitnodigt. We gaan elkaar minder vastpakken, maar we gaan elkaar niet loslaten”, besluit Vandenbroucke.
Avondklok en alcoholverbod
Een nieuwe maatregel is die van de nachtklok. In navolging van buurland Frankrijk zal ook in ons land een straatverbod gelden van middernacht tot vijf uur ’s ochtends. Wie zich binnen die tijdspanne zonder geldige reden op straat bevindt, riskeert een boete. “We stellen een verbod in tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends om zich in de openbare ruimte te begeven”, zegt de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Je verplaatsen van en naar het werk, of voor medische zorgen, dat is natuurlijk wel toegelaten. Waarom deze maatregel? We willen niet dat mensen toegeven aan de verlokking om naar feestjes te gaan. Die verlokking is groot, dat weten we, dus deze regel houdt mensen tegen om van de ene naar de andere plaats te gaan ’s nachts.”
Geen kerstmarkten, wel kermissen
Dit jaar komen er in ons land geen kerstmarkten. Markten en kleine kermissen mogen wel blijven doorgaan. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. “Hoe jammer het ook is, maar de kerstmarkten nodigen het virus uit om rond te dwalen”, klonk het.
Telewerken
Het Overlegcomité heeft ook beslist dat thuiswerken vanaf maandag opnieuw verplicht wordt. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. “Al is het juridisch moeilijk afdwingbaar”, klinkt het binnen regeringsbronnen.
Sport en cultuur
“Er zijn heel wat goede protocollen gemaakt, ook met de sportsector, over hoe je dingen veilig kan organiseren. Maar nu zijn we in een hoger alarm terechtgekomen, dus die protocollen voor sport en cultuur moeten herbekeken worden. We gaan er een week de tijd voor nemen. Er zijn ook activiteiten waar geen protocollen voor zijn. Voor deze wordt de aanwezigheid beperkt tot maximaal 40 mensen, deze maatregel gaat onmiddellijk in.” Over de cultuur- en sportsector moeten de protocollen herbekeken worden, zegt Vandenbroucke. Dat zou binnen de week moeten gebeuren. Tot dan kunnen zaken normaal doorgaan. Waarvoor geen protocol bestaat, zijn nog maximaal 40 personen toegestaan.
.De barometer is er nog niet
De lang verwachte barometer is er nog steeds niet. Blijkbaar ligt de politieke discussie hierover zeer delicaat. “Dat betekent dat we ook belangrijke stappen zetten voor de barometer”, zegt Vandenbroucke. Maar de gesprekken daarover zijn nog niet afgerond. “We hebben vandaag een akkoord bereikt over de drempelwaarden. Maar als we die definitief op punt stellen, moet ook duidelijk zijn wat de gevolgen zijn”