Wat had u gedacht: mijn vrijheid, mijn blijheid? Geen heropening van terrassen, geen kotbubbels en geen grotere buitenbubbels: het Overlegcomité was vrijdag hard. De cijfers gaan weer de slechte kant uit, dus het is niet het moment om te versoepelen. Nochtans snakt iedereen naar wat meer vrijheid.  Maar de derde golf staat voor de deur te drummen, en met die dreiging voor ogen heeft de regering de enige beslissing genomen die mogelijk was.

“We hebben in het Overlegcomité niet de beslissing genomen die we dachten te nemen. De coronasituatie blijft bijzonder delicaat. We zaten op een hoog plateau, maar de cijfers stijgen nu weer. De besmettingen maar vooral de ziekenhuisopnames ook. Gisteren waren het er 200. De cijfers stijgen overal en dat dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven.”
Cijfers zijn slecht, geen versoepelingen
Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na het opmerkelijk snel afgeronde Overlegcomité. De boodschap is duidelijk: de cijfers zijn er niet naar om nog meer te versoepelen dan al gepland was. Naast het heropenen van de contactberoepen zijn er dus geen wijzigingen van de coronamaatregelen in ons land.

“Als het stormt, kan je niet opstijgen en met deze cijfers kan je niet versoepelen. Dat zou onverantwoord en roekeloos zijn. We hebben voor een time-out van een week gekozen, een week waarin we de vinger aan de pols willen houden. Dit om te vermijden dat op een moment van onzekerheid beslissing genomen wordt waarmee we alles te grabbel gooien dat we gerealiseerd hebben.”

Nog even volhouden!
Het valt hem zwaar, zegt De Croo. “Ik blijf ervan overtuigd dat het moment van versoepelingen niet meer veraf is, maar nu moeten we wachten. Daarom hebben we voor deze time-out gekozen. Dit weegt op ons gemoed en op onze draagkracht, dat weet ik. En ik ben me ten volle bewust dat mensen het moeilijk hebben. Maar we moeten de laatste horde eerst samen nemen. De lente van de vrijheid komt er echt aan, met momenten waarop we elkaar kunnen vastpakken. Dat is echt niet zover meer af. Maar het kan maar onder één voorwaarde: extra voorzichtig zijn in de komende weken. Ik wil het jullie persoonlijk vragen: wees extra voorzichtig. Dit is een delicaat moment. Het feit dat zoveel mensen in het ziekenhuis belanden is een teken aan de wand en we moeten daar rekening mee houden. We kunnen het virus alleen maar afremmen met ons gedrag en door samen de regels te volgen. Masker dragen, handen wassen, je contacten beperken… Dan maken we samen de lente van de vrijheid mogelijk.”

Cultuursector zwaar ontgoocheld
De culturele sector is zeer zwaar ontgoocheld. “De teleurstelling is compleet. Voor het mentaal welzijn van de maatschappij, voor de ontwikkeling van onze jongeren, voor de hard getroffen economische sectoren, voor de mensen die willen en niet meer mogen”, klinkt het daar.

Waalse avondklok van 22.00 uur naar 24.00 uur
De Waalse regering heeft beslist om de avondklok te verlaten van 22 uur naar middernacht. Dat heeft minister-president Elio Di Rupo gezegd op de persconferentie. De nieuwe avondklok, dezelfde als in Vlaanderen, gaat maandag in. Ook in de Duitstalige Gemeenschap wordt de avondklok verlaat naar 24 uur.

In Brussel verandert er niets en blijft de avondklok wel om 22 uur ingaan, zegt Rudi Vervoort. “Die avondklok heeft ons deze week goed geholpen met al die samenkomsten.”

Ziekenhuizen naar fase1B
“Dit virus test ons uithoudingsvermogen en onze eenheid”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Gelukkig zijn we vandaag eensgezind.” Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen is gestegen naar 400, zegt hij. “Volgens eerdere afspraken hebben we ziekenhuizen gevraagd naar fase 1B over te gaan en zich dus voor te bereiden op erger.” Dat betekent dat de ziekenhuizen meer bedden moeten klaar houden voor Covid-patiënten.

Voor alle duidelijkheid: de eerder aangekondigde heropening van niet-medische contactberoepen op 1 maart wordt niet teruggeschroefd. “We hebben protocollen en we hebben bij de kappers gezien hoe ver die gaan en hoe goed ze werken”, zegt premier De Croo. “We zijn ervan overtuigd dat het in de andere contactberoepen ook zo veilig kan.”