Op de persconferentie werd ook een grafiek getoond met twee scenario’s. In het paars het aantal ziekenhuisopnames als er niets gebeurd was, in het groen de voorspelling van het effect van de maatregelen.

“Stel bezoek aan dokter niet uit”
“Mensen annuleren hun afspraak bij de dokter of het ziekenhuis, uit schrik voor Covid 19”, zegt Cattry nog. “Dat is nergens voor nodig: onderzoeken en behandelingen kunnen in alle veiligheid doorgaan.”

Crisiscentrum: “Veilig shoppen kan, maar leuk dagje solden zit er niet in”
De cijfers gaan omhoog en dat zal nog een tijdje duren”, zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Crisicentrum. “Maar dat mag ons niet demotiveren. We moeten nu geduld en doorzettingsvermogen te tonen. Zaterdag 1 augustus staat in de agenda van veel shoppers en handelaars: de koopjes beginnen. Een leuk dagje shoppen zit er helaas niet in, ook in winkelstraten mogen we het virus niet negeren. Toch is het mogelijk om op een veilige manier aankopen te doen. Velen hebben een webwinkel of je kunt een afspraak maken. Bekijk of je op deze veilige manier je aankopen kunt doen. Ook in de winkels zijn er veiligheidsmaatregelen. Het is belangrijk om dit te blijven volgen: gedisciplineerd winkelen is van levensbelang.”

Dit zijn nog even de basisregels rond winkelen

  • Ga alleen winkelen of vergezeld van een minderjarige.
  • Blijf maximaal een halfuur in de winkel
  • Respecteer de afstand van anderhalve meter, als het te druk is kom dan later terug.
  • Was en ontsmet uw handen regelmatig
  • Mondmaskers zijn verplicht in winkels en heel wat handelscentra

Crisiscentrum: “Geniet van het weer, maar doe niet te zot”
“Het is mooi weer dit weekend”, zegt Yves Steven. “De verleiding is zeer groot om af te spreken met vrienden of familie voor een feest of een barbecue. Jammer genoeg bieden zulke bijeenkomsten kansen voor het virus. Enkel door contacten te beperken kunnen we verspreiding afremmen. Geniet van het weer, met mensen uit je bubbel.”
Stevens sloot af met een opmerking over het voetbal. “Dit weekend zijn er weer wedstrijden met inzet in ons land. Uiteraard worden die gespeeld zonder toeschouwers. Voetbal is emotie, maar we vragen met aandrang om je emoties te delen met uw bubbelgenoten en niet samen te komen met supporters. Samenscholingen kunnen niet. Dat de beste moge winnen. Geniet van de wedstrijd en van het mooie weer, maar doe niet te zot.”