Er werden de afgelopen week dagelijks gemiddeld 430 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd in ons land, een daling met 14 procent tegenover een week eerder. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano.

“Die daling gaat ook iets sneller, na enkele dagen te hebben geschommeld rond 10 procent”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “De grootste daling vindt plaats in de grote steden: Antwerpen, Luik, en nu ook Brussel. Ook in de andere provincies is er een daling, met uitzondering van Vlaams- en Waals-Brabant. Maar in absolute aantallen ligt het aantal besmettingen in die provincies echter nog steeds vrij laag.”

Ook qua ziekenhuisopnames zet de dalende trend zich duidelijk verder: afgelopen week waren dat er gemiddeld 15 per dag. Een week geleden waren dat er nog 24, dus een daling met 39 procent. Er vielen afgelopen week ook gemiddeld 4 dodelijke slachtoffers per dag, een daling met 53 procent tegenover een week eerder. De afgelopen dagen waren dat er nog maximaal 5 per dag. “Evenveel als voor de hittegolf”, aldus Van Gucht.

Hij verwittigt de toeristen die terugkeren uit een rood gebied nog eens. “Ik wil ook herhalen waarom die verplichte quarantaine van 14 dagen na een risicocontact of een bezoek aan een rode zone belangrijk is”, aldus Van Gucht. “Wie besmet is, kan tot 14 dagen later ziektesymptomen ontwikkelen. Je kan ook besmet zijn en vlak na die blootstelling een negatieve test afleggen. Een negatieve test meteen na terugkeer uit een rode zone is dus geen vervanger voor quarantaine! Dat is geen garantie dat u geen drager bent van het virus.”