Gemiddeld worden dagelijks meer dan 2.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in België. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano die dinsdagochtend bekend werden.

Eerst even de eigen regio. In Sint-Truiden kwamen er gisteren 8 positieve gevallen bij. In de buurgemeenten waren er dan geen, behalve in Wellen (+1) en Heers (+2). Dat is een ernstige stijging ten opzichte van gisteren (+1) maar als het een troost kan zijn, Hasselt (+12) en Genk (+25) doen het nog slechter. Qua vaccinatiegraad blijft Haspengouw zeer hoog scoren, en dat is de enige maatstaf die zou moeten tellen: de bevolking vaccineren. En hiervoor leveren de professionele en vrijwillige medewerkers van de vaccinatiecentra in Borgloon en Sint-Truiden veel werk om alle gemeenten van de Eerstelijnszone Haspengouw bij de Belgische vaccinatietop te brengen. Er zijn namelijk weinig regio’s waar de vaccinatiegraad (volledige vaccinatie berekend op de totale bevolking) boven de 82 procent ligt. Het Belgische gemiddelde bedraagt slechts 70%. Dat vergeet men soms te zeggen in de politieke rel die momenteel blijkbaar Sint-Truiden beheerst. In Limburg liggen er vandaag 27 coronatapiënten in de ziekenhuizen waarvan 7 op intensiene en 5 aan de beademing. In Sint-Truiden zijn er geen.

In dezelfde periode stierven dagelijks gemiddeld 5,1 mensen aan het virus, wat een daling is met 3 procent. In totaal zijn nu al 25.380 mensen in België overleden aan Covid-19.
Tussen 25 en 31 augustus namen de ziekenhuizen dagelijks gemiddeld 61 nieuwe coronapatiënten op, 4 procent meer dan in de week voordien. Er liggen nu 668 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis (+5 procent tegenover een week eerder), van wie er 190 intensieve verzorging nodig hebben (+11 procent).
Intussen hebben in België al ruim 8,4 miljoen mensen minstens een eerste dosis van een coronavaccin gekregen. Dat is 73 procent van de bevolking. Al 8,1 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd: 70,3 procent van de hele bevolking, of 83,3 procent van de volwassenen.