Er liggen nog 340 Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen (-28 procent), van wie er 147 op de intensive care liggen (-29 procent). Dat blijkt uit de voorlopige coronacijfers op het dashboard van Sciensano. Het was geleden van eind september dat nog minder dan 150 patiënten intensieve verzorging nodig hadden.

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft zakken. Tussen 22 en 28 juni werden elke dag gemiddeld 21,3 mensen opgenomen (-33 procent).

Het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens blijft eveneens dalen. Tussen 19 en 25 juni raakten elke dag gemiddeld 331 mensen besmet met het coronavirus, een daling met 27 procent in vergelijking met een week eerder. De positiviteitsratio bedraagt nog 1,1 procent (-0,5 procent).

De R-waarde zakt met 6 procent, tot 0,74. Zolang die waarde onder de 1 ligt, wil dat zeggen dat de pandemie in kracht afneemt. In totaal raakten nu al 1.083.478 mensen in ons land besmet met het virus.

In de week van 19 tot 25 juni overleden elke dag gemiddeld 4,4 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting (-28 procent). Dat brengt het totale aantal overlijdens op 25.168.

Al 6.955.613 miljoen mensen kregen ondertussen een eerste prik van een coronavaccin. Dat is 75 procent van de volwassenen of 60,4 procent van de totale bevolking. 3.850.312 mensen zijn al volledig gevaccineerd: 41,7 procent van de 18-plussers of 33,4 procent van alle inwoners.

Om ervoor te waarschuwen dat het gevaar nog niet geweken is, geven we nog enkele krantentitels van de voorbije twee dagen. Niet om paniek te zaaien, maar om aan te zetten tot voorzichtigheid

* Mallorca verstrengt toegangsregels na massale besmetting van studenten
* Spanje en Portugal verscherpen regels voor Britten
* Nieuwe dagrecords in Moskou en Sint-Petersburg
* Japan wil atleten uit door deltavariant getroffen landen strengere regels opleggen
* Duitsland wil Britse reizigers weren uit de EU
* Zuid-Afrika verscherpt coronamaatregelen wegens sterke stijging aantal besmettingen
* Recordaantal overlijdens op dagbasis in Moskou
* Aantal nieuwe coronagevallen in Sydney blijft toenemen
* Hoogste aantal besmettingen in Groot-Brittannië sinds begin februari
* Honderden coronadoden geteld in Rusland, grote haard in Sint-Petersburg
* Sydney twee weken in lockdown