In april en mei strijkt Lamento 1945 neer in Sint-Truiden, Hasselt en Tienen. Deze muzikale theatervoorstelling, gecreëerd door Wim Opbrouck en Ron Reuman, is meer dan een herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een universele rouwklacht, een tragische aria, een intieme en indringende oproep tegen oorlog en onverschilligheid. Lamento 1945 is een beklijvende muzikale klaagzang tegen oorlog en vergetelheid, een treurmars voor het verleden én het heden mét hoop op een betere toekomst: “We blijven zingen omdat we niet anders kunnen,” vertelt acteur Wim Opbrouck.
- Rudi De Cock
- Beelden © Dominique Brepoels
“Lamento 1945 is een rouwklacht die niet alleen het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, maar ook het leed en de horror aanklaagt dat veroorzaakt wordt door elk gewapend conflict waar ook op de wereld,” steekt Wim Opbrouck van wal. De acteur werkt al jaar en dag samen met Ron Reuman, en in hun kielzog reizen er nog drie muzikanten mee. “We trekkend rond in Vlaanderen met Lamento 1945, een tragische aria die de oorlogsgruwel bezingt in een langgerekte klaagzang. De ultieme treurmars.” Maar de voorstelling gaat verder dan herdenken. Ze stelt vragen. Oncomfortabele, brandend actuele vragen. Wim Opbrouck verduidelijkt: “Wat is het belang van protest? Waarom zingen wij? Het antwoord is even poëtisch als krachtig: We zingen omdat het nooit stil mag blijven. We zingen omdat we niet anders kunnen.”
Muziek als verzet en troost
Opbrouck, zelf op piano en zang, wordt op scène bijgestaan door een indrukwekkend ensemble: Ron Reuman op drums, Gianni Marzo op gitaar, Axl Peleman op contrabas en Leen Diependaele als multi-instrumentalist. Samen brengen ze een lamento in alle wereldtalen – universeel in boodschap, troostend in klank. “Het Lamento is eigenlijk ook één grote mantra,” vervolgt Opbrouck. “Een trage beweging. En ik ben verliefd op de trage beweging. Ze is zeer troostend. We wilden iets ongelooflijk helends maken, een warm dekentje om deze donkere dagen door te komen.” Visueel wordt de voorstelling gedragen door krachtige fotografie van Stephan Vanfleteren, die met zijn beelden de kwetsbaarheid en rauwheid van de thematiek versterkt.
Spiegel
Lamento 1945 is niet nostalgisch. Het is een kritische spiegel. “Wat is het belang van herdenken wanneer ‘de mens’ tegen wil en dank blijft oorlog voeren?” vraagt Opbrouck zich af. “Het is onze persoonlijke, kleine druppel op die veel te hete plaat. Maar het is een druppel die telt.” In een wereld waar leiders elkaar openlijk vernederen, waar gewapende conflicten blijven oplaaien en vrede vaak een illusie lijkt, wil Lamento 1945 een klein, menselijk tegenantwoord bieden. “Het is een zeer spijtige vaststelling dat de mens van nature niet is geneigd om de vrede te bewaren. “, besluit Opbrouck ietwat droevig. “Of om het met de woorden van Bertol Brecht te zeggen: ‘In the dark times, will there also be singing? Yes, there will also be singing. About the dark times.’ Er zullen altijd mensen zijn die blijven zingen, er zullen altijd mensen zijn die iets goeds willen maken. Ja, en er zullen helaas ook altijd conflicten zijn zoals nu.”
Speeldata en locaties
- Hasselt
Donderdag 24 april 2025, 20:00 – 21:30 uur
Cultuurcentrum Hasselt
Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
Info: 011 22 99 31 – info@ccha.be
- Tienen
Donderdag 15 mei 2025, 20:15 – 22:00 uur
CC De Kruisboog – Theaterzaal
Sint-Jorisplein 20, 3300 Tienen
Info & tickets: www.dekruisboog.be
- Sint-Truiden, zaterdag 26 april 2025 om 20u15 – CC de Bogaard – Capucienessenstraat 8 , 3800 Sint-Truiden