De dierenpolitie van de politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken is de voorbije dagen verschillende keren opgeroepen geweest omdat er in een weide in Nieuwerkerken een kudde van 100 schapen ernstig werd verwaarloosd. Bij het aanhoudende warm weer hadden de dieren geen toegang tot drinkwater en stonden ze in een weide zonder enige vorm van schaduw. Eén schaap is intussen overleden.

Wandelaars alarmeerden de vrijwilligers van de dierenbeschermingsorganisatie Franciscus Angels toen zij merkten dat de schapen geen water en schaduw hadden. “Het gaat om een kudde van 100 heideschapen, die er allemaal zeer mager uitzagen,” vertelt Anja Brems, voorzitster van de vzw. “We troffen de schapen aan in een weide zonder bomen of beschutting, alleen een picknicktafel stond er.” De politie werd ingeschakeld en schakelde op hun beurt een dierenarts in. Bij inspectie bleken twee schapen ernstig verzwakt te zijn door worminfecties. De eigenaar van de kudde werd aangesproken en kreeg de opdracht om onmiddellijk maatregelen te treffen om de dieren beter te verzorgen. Een proces-verbaal werd opgemaakt.

Opnieuw 

Desondanks kwam er gisteren opnieuw een melding binnen dat de schapen wederom zonder water zaten. Vrijwilligers van Franciscus Angels kwamen ter plaatse en voorzagen de dieren van water en voedsel, waaronder korrels en wortelen. “We moesten opnieuw zelf in actie komen omdat de eigenaar zijn verplichtingen niet nakwam,” aldus Anja Brems. Tragisch genoeg is één van de schapen inmiddels overleden (foto onderaan). De dierenarts stelde vast dat het dier bezweek door een combinatie van medicatie en stress. De politie bevestigt dat de eigenaar heeft beloofd de kudde te verplaatsen naar een andere weide waar voldoende schaduw aanwezig is. “We blijven de situatie nauwlettend volgen en zullen verdere maatregelen treffen indien nodig,” zegt men bij de dierenpolitie.