De politie heeft in Sint-Truiden afgelopen dinsdag in totaal 10 huiszoekingen verricht in het kader van een grootschalig onderzoek naar handel in verdovende middelen. Er werden zeven arrestaties verricht op drie locaties, waar er wietplantages werden ontdekt met ruim 2000 planten. Twee mannen van 24 en 25 jaar oud blijven aangehouden. Dé vraag in Sint-Truiden is nu: kan je high worden van de wietgeur die dinsdag vrij is gekomen?

De politie heeft meer details vrijgegeven over de drugsactie van afgelopen dinsdag. Bij tien huiszoekingen in de Truiense regio werden zeven arrestaties verricht omwille van betrokkenheid bij productie van en handel in verdovende middelen. Drie personen bleken illegaal in België te verblijven. De onderzoeksrechter besliste dat er twee mannen, van 24 en 25 jaar oud, aangehouden blijven.

Wietgeuren

De civiele bescherming kwam dinsdag het materiaal en de planten vernietigen. Dat zorgde voor een opvallend aanwezige geur van wiet in de straten rondom de Prins Albertlaan en het NMBS-station. Scholieren maakten foto’s en beoordeelden de geur, gaande van “dat stinkt” tot en met “misschien word ik nu een beetje high”. Het zorgde alleszins voor heel wat uiteenlopende reacties bij buurtbewoners en anderen die bijvoorbeeld hun kind aan het station gingen oppikken.

“Nee, je kunt niet high worden door alleen maar cannabis te ruiken”, reageert drugsdeskundige Peter Verstappen. “Om te beginnen, komen cannabinoïden niet vrij bij kamertemperatuur. Zelfs bij meeroken, wat dinsdag niet het geval was, adem je zo weinig in dat je wel een behoorlijke tijd naast iemand moet zitten om echt stoned te worden.”

Jongeren die vragen hebben over druggebruik kunnen terecht bij het CAD, het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen. CAD Limburg biedt als organisatie sedert 1958 hulp aan mensen en hun omgeving die problemen ervaren met alcohol, medicatie, illegale drugs en gokken. De organisatie heeft een ruime ervaring opgebouwd wat betreft deze problematiek. CAD beschikt over een netwerk van plaatselijke kantoren over heel Limburg.

Foto © Noah De Cock