In het ziekenhuis van Sint-Truiden is de vernieuwde dialysezaal in gebruik genomen. Met de 6 extra bedden kunnen vanaf nu 25 bijkomende patiënten geholpen worden, wat meteen ook de deur openzet voor vakantiedialyses.

“In 2019 merkten we dat we stilaan op maximale capaciteit zaten”, steekt dokter Domien Peeters van wal. Peeters is het medisch diensthoofd nefrologie in Sint-Trudo Ziekenhuis. “De plannen voor de uitbreiding zijn versneld doorgevoerd en we zijn trots dat we vandaag de deuren mogen openen van onze volledig vernieuwde dialysezaal. Concreet wil dit nu zeggen dat we 25 patiënten extra helpen en inzetten op ad hoc dialysevragen voor onze afdeling, bijvoorbeeld als mensen hier op vakantie zijn. De verbouwing stond in het teken van het comfort van de patiënten die hier toch geregeld over de vloer komen. Het is een heel aangename ruimte geworden, waar zij in alle rust wat TV kunnen kijken of wat lezen tijdens hun dialyse.”

Vakantiedialyse

Danny Appeltans (foto, 87), voormalig directeur van de fruitveiling in Borgloon, bevestigt als dialysepatiënt het belang van de afdeling. “Al 13 jaar kom ik driemaal per week naar het Sint-Trudo Ziekenhuis voor telkens 4 uur dialyse. Dialysepatiënt worden heeft een grote impact op je leven, maar ik heb het altijd positief bekeken. De dialyse is goed te doen en ik ben er nog omdat de mogelijkheden hier zijn. Ik ben de artsen en verpleging zeer dankbaar voor de goede service en vriendelijkheid. Dat ik mijn dialysetijd hier nu in een mooi vernieuwde ruimte kan doorbrengen is uiteraard veel aangenamer. Het is zeker positief dat er nu terug meer mensen de kans krijgen om ook hier een vakantiedialyse te doen. Ik heb daar zelf vaak genoeg gebruik van gemaakt voor zakenreizen of om met mijn familie op vakantie te gaan. Zo heb ik heel wat ziekenhuizen leren kennen in Noorwegen, Spanje, Zwitserland, Knokke, Brugge, … Dat kon altijd vlot geregeld worden van hieruit en voor mij was het fijn dat ik geen rem had op mijn leven.”

Sint-Trudo Ziekenhuis heeft één van de drie erkende dialysecentra in Limburg, naast Jessa en ZOL. “We werken al heel wat jaren samen met de dienst nefrologie van Jessa Ziekenhuis, waarmee we ook dialyses verzorgen in az Vesalius. Daarnaast heeft Sint-Trudo al jaren een goede samenwerking met RZ Tienen, waar we met ons team consultaties verzorgen voor nierpatiënten”, besluit Peeters.