De Keizerlijke Commanderie verzamelde tal van geëngageerde mensen en organisaties uit binnen- en buitenland voor het 46ste Kapittel. Er werden drie nieuwe maarschalken ingezworen, naast een eremaarschalk, vier grootofficieren en twaalf officieren. De organisatie mag volgend jaar 50 kaarsjes uitblazen en bruist van leven. “Voor Haspengouw en het fruit”, klonk het meermaals tijdens de intronisaties. “We blijven gefocust op ons doel, zoveel mogelijk mensen ons lekker fruit en onze mooie regio doen kennen en beleven.”
SINT-TRUIDEN – Rudi De Cock / beelden © Ria’s Pictures / rdc
Het kapittel met 160 aanwezigen vond voor het eerst plaats in de Minderbroederskerk van Sint-Truiden, een ideale locatie voor een serene plechtigheid, dankzij de hulp van het stadsbestuur en de stadsdiensten. “Als Commanderie willen we Haspengouw en het fruit van onze landbouwers promoten op alle mogelijke vlakken”, speechte Opper-Maarschalk en Voorzitter Jos Lacroix voor het talrijk opgekomen publiek. Hij blikte ook vooruit: “Volgend jaar bestaat de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie 50 jaar. In juni 1975 hielden enkele notabelen uit Sint-Truiden de vereniging boven de doopvont. En zelfs na bijna 50 jaar is onze Commanderie nog steeds springlevend, te meten aan het aantal activiteiten die we organiseren, met onder andere wedstrijden met fruit tot cultuur en kunst met fruit.”
De jeugd sensibiliseren
Rémy en zijn moeder. “Ik ben trots om jeugdambassadeur te zijn”
Jeugdambassadeur Rémy mocht mee het podium op. Hij is nu bijna één jaar ambassadeur die zich vooral richt op kinderen en jongeren. “We hebben al een mooie wedstrijd kunnen organiseren. Ik ben trots dit te mogen doen.” Maarschalk Ronald Ilsbroux vult aan: “Ook dit jaar gaan we iets doen rond kinderen en het fruit. En dat allemaal met slechts één doel: Haspengouw en Haspengouws fruit te introduceren in onze keukens, bij onze kinderen en de mensen weten te sensibiliseren.”
Drie nieuwe maarschalken en een nieuwe fruitdichter
Het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie stelde ook een nieuwe fruitdichter aan, Marc Liebens uit Hasselt, nadat de ambtstermijn van Margot Delaet uit Heers verstreken was. Hij werd ingezworen, net als enkele nieuwe commanderie-leden. Daniël Graf, Etienne Leers en Noël Reynders werden maarschalk en lid van het Praesidium (bestuur). Dirk Bertels, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Bel’Orta werd eremaarschalk benoemd.
Fruitdichter Marc Liebens zal de komende twee jaar maandelijks een gedicht schrijven over Haspengouw en het fruit
De titel van grootofficier was er voor Peter Deltour, kersvers schepen van Toerisme in Sint-Truiden, Siep Koning, directeur van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, Roland De Smet, diensthoofd Hardfruit bij Bel’Orta, Ronald Lampers, voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas en Richard Sleurs, de bezieler achter het Kasteel van Ordingen.
Verder werd de Commanderie nog twaalf officieren rijker: Alle-Marie Demaret (Vèrvî-Riz uit Verviers), Carla Lenaerts (Hasseltse Jenever), Michèle Collard (Witloof Evere), Ria Jonckers (Commanderiefotograaf), Stijn Avermaete (Studiekring Guvelingen, Benny Buntinx (directeur de Bogaard), Semke Dendas (fruitsnoepfabrikant uit Grazen), Omer Swennen (Kortessems Fruit) Valère Lacroix (Stedelijk Feestcomité Sint-Truiden), Bernard Bienaimé (Jurade Princière van Chimay), Tim Beliën (diensthoofd zoölogie bij PCFruit) en Marc Vienne (Crastofé van Ittre).
Ridderlijk
Het kapittelbanket vond plaats in een ridderlijke geest en context, refererend naar de Ridders van de Teutoonse orde, die in de middeleeuwen resideerden op Commanderijen van Bernissem en Ordingen. En dat heeft wel iets. “We gaan ook het komende jaar acties op het getouw blijven zetten, wedstrijden met en over fruit, poëzie en vooral een aanwezigheidspolitiek om de kwaliteit van ons fruit, de professionaliteit van onze fruittelers en de schoonheid van Haspengouw in de verf te zetten”, besloot Grootmaarschalk-Voorzitter Jos Lacroix.