De zon heeft vrijdag echt moeten wroeten om door het lage wolkendek te geraken. In de latere namiddag klaarde ze de klus in Haspengouw (en in de Maasvallei) en kwam ze er goed door, onder andere in Sint-Truiden, waar we op dat moment een reportage maakten op het basketbalveld aan het Lago Bloesembad, met Jarne Lesuisse, dé Truienaar die furore maakt in de basketbalwereld bij Limburg United.

Voor wat het weekend betreft kijk ik vooral naar een dik pak wolken dat vanuit het hoge noorden wordt aangevoerd. Die noordelijke luchtstroming maakt alles gewoonweg een paar graden kouder. Zowel overdag als ’s nachts liggen de temperaturen rond het vriespunt; overdag nèt iets erboven weliswaar. Zaterdag en zondag grijs weer dus, met een zwakke maar koude noord(westelijke) wind. De zon krijgen we misschien met mondjesmaat te zien, hopelijk, want er is carnaval in Haren (Ridders van de Kattekop) en Vechmaal.

Maandag verandert er weinig aan het weerbeeld en is het wisselend tot zwaarbewolkt, met amper 5 graden op de thermoteller.

Regen en smeltende sneeuw

Dinsdag hangen er veel lage wolkenvelden en is er kans op aanvriezende mist. En daar is er opnieuw die actieve storing die van noord naar zuid trekt, ook over Haspengouw. Hier valt er regen en in de namiddag zijn ook in Zuid-Limburg enkele winterse buien mogelijk, met zelfs smeltende sneeuw, afgewisseld met opklaringen. De maxima liggen zoals de voorbije dagen rond 3 à 4 graden. De wind waait zwak tot matig, deze keer – gelukkig –  uit het westen tot noordwesten. Ik geef nog even mee dat dit alles niet ongewoon is voor begin maart.

Voor woensdag en donderdag schakelen we over op licht wisselvallig weer, en dan wordt het geleidelijk aan minder koud.

Het weer kan soms toch anders gaan uitpakken. Je kan elke ochtend het meest recente weerpraatje volgen op de website van Truiens Nieuws: www.truiensnieuws.be

Tekst & Foto © Rudi De Cock