Dit was 2023

 

Mijn beste wensen voor het jaar 2024 voor alle lezers en medewerkers van TruiensNieuws.be, Media Haspengouw, en bij uitbreiding voor alle mensen van goede wil.

Het nieuwe jaar nog maar enkele uren oud, tijd om een planning te maken om de kerstboel terug de zolder op te krijgen. Er naar uitkijken om de kerstboom op te plooien, buiten te krijgen zonder al teveel naaldverlies, of een plaatsje te zoeken in de tuin, ergens achteraan in de hoop op tweede leven. Afhankelijk van welk exemplaar je hebt staan. Ook uitkijken naar het verwijderen en ontwarren van de kerstlampjes die rònzemedùm (vind ik persoonlijk het moeilijkste woord in het Sintrùins) de boom hangen. Tijd ook om eens achterom te kijken naar het voorbije jaar.

Sint-Truiden heeft het vrij goed gedaan, we hebben het zelfs op de wereld gekregen om een volledig jaar met één en dezelfde burgemeester uit te doen. Ons burgermoeder Ingrid, ook wel eens smalend de sheriff op stiletto’s genoemd, zit nog steeds vast in het zadel. Tot oktober toch alleszins.

Heel recent hadden we nog een nostalgische kerstbeleving, met stalletjes, niet helemaal rònzemedùm de markt maar toch zo’n 120° er rond. Met enorme lichtberen en -ballen, een kerstboom die gelukkig is blijven staan, en met wereldwaardig nieuws in de vorm van een ijspiste in een kerk. Andere kerken werden dan weer vlotjes verkocht. De Burcht in Brustem is eindelijk volledig af en officieel geopend, zelfs 2 keer. In datzelfde Brustem werd dan weer stevig geraved. Sint-Truiden  op de voorpagina. Daar zijn we goed in. Knoebelende financiële directeurs die dan weer wel, dan weer niet ontslagen zijn. Veerle Heeren die afscheid neemt van de politiek, ‘trop is teveel’ zal ze gedacht hebben. We verloren onze enigste cinema, en het vooruitzicht op een nieuwe Cameo.  We kregen nieuwe fietspaden, nieuwe kruispunten, turborotondes, een spiksplinternieuwe gigantische school. De stad wordt volop gefiberiseerd door de Proximussen. Dragqueens overspoelden onze kerken en pleinen, en brachten een tot nu toe onbekende en geweldige ambiance. Kortom er bewoog wel iets in Sint-Truiden.

Daar tegenover stonden dan weer enkele zaken waar totaal geen beweging in komt. Het befaamde mobiliteitsplan met een eenrichtingsring rond de stad. De herbestemming van het Speelhof en de Veemarkt.  ‘Tuin der Broeders’ met als gevolg een braakliggende site waar vroeger de schoolgebouwen stonden.  De saga rond Triamant, en rond de verrotte Platanus appartementen. Wanneer daar enige beweging merkbaar zal worden, geen mens die het weet.

Bewegen of niet, vooruit moet het gaan, op naar de verkiezingen, 2024 belooft een interessant jaar te worden.

 

Groetjes

Francis