Gefiberiseerd

Net zoals alle Belgische steden wordt ook Sint-Truiden voorzien van Fiber door Proximus. Zeg maar ‘gefiberiseerd’. Ik denk niet dat het werkwoord reeds opgenomen werd in de Dikke Van Dale, maar het zou moeten. Want gewerkt wordt er door de mannen van Proximus. Voor het ogenblik zitten ze aan de Tichelrijstraat, aan de bureau van Hier Sint-Truiden, weet je nog. Maar elke straat en steeg in de stad moet er aan geloven. Uw netjes aangelegde stoep wordt door de Proximusianen genadeloos opengebroken, gesleufd en gefiberd en dan zo goed als mogelijk terug in ‘oorspronkelijke’ staat teruggelegd. De mannen doen echt hun uiterste best om de oorspronkelijke staat te herstellen maar laten hier en daar wel eens een hobbelig parcours na.

‘Fiber komt eraan’ is de leuze van Proximus, vroeger gekend als Belgacom, nog vroeger gekend als RTT en wie oud genoeg is heeft nog weet van de PTT. Vroeger placht men wel eens, geheel onterecht trouwens, te zeggen dat PTT stond voor Putje graven, Tentje zetten, Tukje doen. Ons vroeger overheidsbedrijf is dikwijls van naam veranderd en al even dikwijls van CEO, de een al corru… oh sorry correcter dan de andere. (Ik had beloofd om positief te blijven). Maar goed er komt dus supersnel internet aan met de realisatie van fiber. Fiberealiseren is misschien ook nog een  kanshebber op een vermelding in de Dikke Van Dale. Gefiberealiseerd wordt dan wel een mooi woord om te scoren met scrabble.

Het volledig grondgebied fiberiseren is een enorme karwei, de werken zijn al meer dan een jaar bezig, en de Proximussers geven zichzelf nog 10 jaar om dit project tot een goed einde te brengen. Dat moet toch veel geld kosten, denk ik dan. Ik heb ooit een bedrag van vijf miljard euro horen waaien. Fiber, of glasvezel, is natuurlijk niet nieuw, Telenet werkt er al jaren mee, die gigantische investering zal ook wel te maken hebben met het vervangen van de verouderde Belgacom installatie. En het vervangen van verouderde leidingen daar weet men in Sint-Truiden alles van, en dat dat veel geld kost, ja dat weten we ook.

 

Groetjes

Francis