De ontharding en ingroening rond de kapel is één van de vijf plekken die Regionaal Landschap Zuid-Hageland samen met de Getegemeenten in 2024 aanpakt. Deze kleinschalige onthardingsprojecten kaderen binnen een Provinciaal duurzaam klimaatproject met een subsidie van 74.400 euro.

De stad Landen werd door Vlaanderen geselecteerd als één van de ambitieuze steden en gemeentes die een voorbeeld willen zijn voor het onthardings- en vergroeningsbeleid van de Vlaamse Regering en de Blue Deal. De geselecteerde projecten worden via subsidies én projectbegeleiding ondersteund om beton, asfalt of gebouwen te verwijderen en de vrijgekomen ruimte kwalitatief en groenblauw in te richten. Op woensdag 28 februari werd de Eikkapel in Landen wordt opnieuw geflankeerd door een echte eik. Het witte kapelletje is ook gekend als de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel. Het oorspronkelijk kapelletje is gebouwd in 1653 in opdracht van het Bethaniaklooster van Landen. Volgens de overlevering werd het in de 18e eeuw heropgericht in opdracht van een Franse soldaat, uit dankbaarheid omdat hij zijn broer in Landen had teruggevonden na de 2e veldslag van Neerwinden (1793). Men sprak van een ‘Dodone-eik’ naast deze kapel, maar getuigenissen zeggen dat het in feite om een linde ging! Die werd  in de 20ste eeuw door een brand vernield en in 1946 of 1947 vervangen door enkele populieren.

“Deze actie kadert in een aantal grotere onthardingsprojecten”, vertelt Leendert Quintens van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. “Over de hele Getestreek hebben we samen met de gemeenten een aantal zichtbare plekken gekozen, waar stenen of beton uitgebroken zal worden, en groen en water opnieuw ruimte krijgen.