Animal Rescue Service heeft bij het Natuurhulpcentrum een jonge das binnengebracht die langs de weg in de regio Sint-Truiden werd gevonden. Door een lichte kneuzing en weinig energie is het diertje voorlopig nog te zwak om terug in de burcht geplaatst te worden.
“Dit jong dasje is waarschijnlijk net iets te ver van de burcht afgedwaald en werd zo slachtoffer van het verkeer”, vermoedt men bij het Natuurhulpcentrum. “Voor alle zekerheid zal de burcht wel in de gaten gehouden worden. Het kan immers zijn dat er iets met de moeder is gebeurd, en het jong daarom van de honger is beginnen rondlopen.”
Dassen kennen een zogenaamde ‘uitgestelde zwangerschap’. Om de familiebanden hecht te houden, kunnen het mannetje en vrouwtje gedurende heel het jaar door paren. Ze kennen dus geen echte bronstperiode of ranstijd zoals vele andere zoogdieren dit kennen. Maar ongeacht wanneer de dassen paren, de jongen beginnen zich pas in december onder invloed van hormonen te ontwikkelen in het moederlichaam. Op die manier worden alle jonge dassen in februari-maart geboren, ongeacht wanneer de paring gebeurde. In februari kan het nog wel koud zijn, maar moederdas houdt de jongen lekker warm in de ondergrondse burcht.
Begin april zetten de jonge dasjes dan hun eerste stapjes buiten de burcht. Op die manier kunnen de opgroeiende jongen profiteren van de warme temperaturen en het vele voedsel in de lente en de herfst.