Eergisteren lanceerden we een bericht op onze Facebookpagina over het al dan niet verbieden van pony’s op kermissen.
Met meer dan 100.000 views, maar vooral meer dan duizenden stemmen vonden we het toch nodig om hier een klein artikel aan te wijden.
Maar liefst 70% van jullie zijn voor een verbod van kermispony’s (in Sint-Truiden). Velen vinden het een schande dat de dieren tussen al dat lawaai de ganse tijd toertjes moeten wandelen en dit zonder enige pauze.
Graag willen we na ons te informeren dit toch wat nuanceren, toch wat Sint-Truiden betreft. Een 5-tal jaar geleden werd in samenspraak met de eigenaar van de “attractie”, het stadsbestuur en de toenmalige korpschef Philip Pirard, een aantal afspraken schriftelijk vastgelegd.
Hierin stond ondermeer bepaald dat er een drinkbak ten alle tijden aanwezig moest zijn en dat de dieren voldoende rust moesten hebben tussen elke inspanning.
Indien we eveneens een kijkje nemen op de Facebookpagina van de eigenaar, zien we dat de diertjes dagelijks op de weide hun rust krijgen en naar hartenlust kunnen grazen.
Gezien de inspanningen die deze persoon levert voor het welzijn van zijn dieren mag dit zeker en vast ook eens vermeld worden om zo de negativiteit en onwetendheid eens te kaderen!
Dit alles werd gebaseerd op een wetenschappelijk rapport.
Kan best zijn dat deze meneer goed voor zijn pony’s zorgt maar het blijft toch maar een trieste bedoening. Dieren dienen niet ter vermaak van mensen. Net zoals dieren niet thuishoren in het circus, dolfinarium ect….Altijd die rondjes lopen. Als je de dieren bekijkt is het precies alsof ze alle levenslust kwijt zijn. En als je je kinderen wil laten kennis maken met pony’s, paarden… dan zijn er oa maneges waar je ze naartoe kan brengen en waar ze op een veel interactievere manier met de dieren kunnen omgaan dan gewoonweg op een pony gezet worden. Voor mij blijft het een NEEN !
Catherine jij vindt dat ze kinderen niet zomaar op een kermis pony kunnen zetten. Maar je raad wel aan om naar een manege te gaan. Sorry maar die paardjes doen daar veel minder. Ze worden bereden door on ervare mensen. Als het paard daar niet luisterd dan krijgen ze met een zweep op hun rug of wel zitten ze met hun hielen als een gek in hun buik te stampen.. er zijn plaatsen waar de paarden enkel hun stal zien en de bak van de manege. Die staan niet dagelijks in een wijde met gras of soort genoten. Die hebben veel minder vrijheid dan die kermis ponny’s en als ze niet meer voldoen voor de manege worden ze dood leuk naar het slachthuis gebracht. En daar begint het verhaal van Marcel . Hij red de beestjes ten eerste van de slachtbank, hij geeft hen een nieuwe thuis waar ze tot het einde van hun leven nog een mooi en vrij leven kunnen genieten. Als je op zijn FB pagina kijkt zie je hoe gelukkig die dieren zijn. Je ziet hoe vrolijk ze door de wei rennen. En niet zoals een manege paard, dat alleen maar zijn stal ziet. Kermis ponnys worden door de mensen zelf gerespecteerd.
heb vroeger een kermis pony gehad toen ik een jaar of 7 was dat paardje was zo gek gedraaid dat het naar de eerste de beste boom ging als ik erop zat en gewoon rondjes rond de boom liep en als je hem rechtdoor probeerde te lopen was er niets mee aan te vangen
Ik vind het toch maar zielig dat die pony’s ’s avonds terug in een camion worden gestoken die geparkeerd staat achter de hal op de veemarkt en ’s morgens er terug worden uitgehaald om naar de markt te gaan.
Dan vindt ik een manege al even erg,daar draven de paarden ook maar rondjes met iemand op hun rug.Of over balkjes springen.
Gewoon niet meer van deze tijd …..laat de ponny’s waar ze moeten zijn ipv ze eindeloos rondjes met soms te zware kinderen te laten lopen …..de eigenaar kan misschien zelf eens een dagje de job van zijn dieren doen…op handen en voeten, zadel erop, kind erop en vooruit ! Wat de weide betreft ….zou et nog aan moeyen manketen dat hij voor de dieten die hem zijn boterham geven niet zou zorgen ….
Respect voor ieders mening. Een manege is niet te vergelijken met een circel van 5m diameter.. met ook nog eens 5 paarden in. Het ‘stampen’ doen onervaren mensen zowel op een manege als op de kermis. Onervaren mensen hebben begeleiding nodig om te kunnen rijden. Een kermis dient niet om te leren rijden! Een paard kan niet eens recht voor zich kijken en draait idd dol na een hele dag rondjes draaien.. hoe zou je zelf zijn. Als meneer… zoveel om zijn diertjes geeft, zou hij er vele andere dingen mee kunnen doen. Maar dat brengt niks op… voor mij blijft het ook een Nee..
Dat dieren een juiste verzorging krijgen moet een minimum zijn en normaal! Het is echter niet zo omdat je rekening houdt met het welzijn van een dier dat het correct is, respectvol, noem maar op, om het te gebruiken. Dat geldt voor alle dieren, in alle situaties, onder alle omstandigheden en in alle gradaties van gebruik. Amusement, kledij, voeding, cosmetica, laboratoria,…
Wanneer men in de tijd een slaaf eten en drinken gaf, vond men dat ook genoeg om hem slaafs te gebruiken? Dat was ook normaal, tot er anderen begonnen te zeggen dat dit niet langer kon. Wel, die pony’s alsook andere dieren zijn slaven van ons speciestisch regime. Het is moreel gezien fout dit te doen.
Van deze tijd is dan wel de paardenkoersen, waar paarden sterven. Daar durft blijkbaar niemand commentaar op geven (gaat te veel geld in om zeker).
De koetsen met paarden die door een stad rijden tussen het drukke verkeer en lawaai.
Ik lees hier veel commentaren die geen steek houden, als je niet weet waarover je spreekt zwijg dan aub.
Beste Maria,
Geloof je nu echt dat er geen commentaar komt op paardenkoersen (Gaia heeft toch gereageerd!?) of de koetsen die door een stad rijden. Al eens gehoord over anti-speciesisme. Vanuit die hoek krijgt iedere vorm van dierenleed, dierengebruik, misbruik commentaar. Wat je schrijft houdt dus zelf geen steek.
Ik Ken Marcel persoonlijk en deze man leeft niet van maar VOOR zijn paarden. de meeste exemplaren die hij heeft rondlopen heeft hij gekocht aan de ingang van het slachthuis, veelal zijn het paarden van mensen die het hebben gekocht voor de kinderen maar er na een tijd ofwel niet meer voor kunnen zorgen ofwel dat het paard overbodig is daar de kinderen iets anders willen doen.
Hij wisselt elke dag af tussen de paarden en ze lopen ook steeds na hun dagtaak in een wei vrij rond die hij huurt van plaatselijke mensen, ze overnachten dus niet zoals hierboven geschreven in een camion.
Als zijn paardjes te oud zijn om nog te dienen op de kermis dan mogen ze van hem hun oude dag slijten op een weide.
Ik denk dat veel mensen nog iets over dierenliefde kunnen leren van Marcel…
Een voorwaarde als drinken is toch geen serieuze voorwaarde. Natuurlijk krijgen ze water!
Vind het een grote schande dat dit nog bestaat.
Die beestjes zijn helemaal niet gelukkig en lijden best veel onder die kleine cirkels die ze de hele tijd lopen , om nog maar te zwijgen over de luide muziek.
Beste, deze discussie geeft maar één ding weer, dat de mensen die hier commentaar geven over dierenwelzijn, gebruik maken van populisme, maar au fond niet weten waarover ze spreken en zelfs wereldvreemd zijn. Stap eens in de wereld en zie wat voor echt dierenleed er is, achtergelaten huisdieren, circusdieren, afgemaakte honden in china, de vleesverwerkende voedingsindustrie, etc …
Zelf heb ik een warm hart voor dieren en als de commentators van dit artikel dit ook hebben, steek dan de tijd dat je commentaar geeft eens in iets positief door als vrijwilliger in het asiel te gaan werken, door in een opvang te gaan helpen, of misschien eens naar de hondenmarkt in China te gaan waar levend honden worden gevild en honden vrij te kopen …
Met vriendelijke groet,
Gerry Appeltants.