Truierkerken

Een fusie met Nieuwerkerken gelanceerd als eenaprilgrap door Nieuwerkerkse CD&V schepen Schreurs, is hem niet in dank afgenomen. Alhoewel misschien niet eens zo ver gezocht in deze tijden van fusiedrang van veel Vlaamse gemeenten. Het thema is actueel daar de deadline voor fusieplannen aan de einder reeds te zien is. Ik vraag mij wel af hoe het komt dat men daar in het Waalse gewest niet wakker van ligt. Maar hier in de contreien is het wel populair discussievoer. Ik hoor dat Wellen wel op zoek is. Maar daar zijn ze dan ook hun tijd ver vooruit heb ik opgevangen of was dit maar een tijdelijk fenomeen? Wellenaren weten nog niet in welke richting ze willen uitdijen: Kortessem of Alken. Alken ligt op de loer om Wellen in te lijven en heeft zich zelfs willen opdringen door een deel aan te kopen. Kortessem lonkt dan weer naar Diepenbeek, die dan weer een oogje op Hasselt heeft. Terwijl Tessenderlo en Ham, en Bilzen en Hoeselt al vaste verkering hebben. De fusiesaga bij de Limburgse gemeenten lijkt wel een bakvisprobleem in een tienersoap.

Is Sint-Truiden wel geïnteresseerd in een fusie? Misschien is het wel nodig want in het gloednieuwe toeristische magazine ‘Gast’ worden we nauwelijks vermeld. Het begint goed met een paginagrote bloesemfoto en een erkenning als ‘Hoofdstad van Haspengouw’. Maar verder is het zoeken naar Sint-Truiden als een speld in een hooiberg.

De parel op de kroon van Haspengouw zou wel Borgloon geweest zijn. Een verkeken kans want Tongeren is er mee lopen. Alles is daar reeds bijna in de middeleeuwse aarden kannen en kruiken. Parels voor de zwijnen, waarbij ik niet wil zeggen dat Tongenaren…… Maar het zou mooi geweest zijn zo’n fusie met Borgloon.  Komaan zeg, Hoepertingen en Rijkel dat is toch quasi Sint-Truiden, niet? En dan zou die discussie of Helsheaven, de zwevende versie van Helshoven kapel, nu wel of niet op Truiens grondgebied ligt voorbij zijn.  Een passende naam zoeken is wel bijna onmogelijk. Truborg lijkt teveel op een Deens biertje, en Borgtruiden trekt op niets.

Misschien is Gingelom wel kandidaat om Sint-Truiden te versterken. Bestaande uit maar liefst 11 deelgemeentes een goede partij voor onze stad. En waarschijnlijk de natte droom van Ludwig Vandenhove. Al jaren heeft Vooruit er immers een absolute meerderheid, niet voor niets heet de partij daar ‘Goesting’.

Een fusie met Gingelom zie ik wel zitten. Al was het maar dat de Sint-Truidense blaaskapel ‘De Oppenheimers’, die hun voorjaarsconcert inricht in ’t Maanhof  te Borlo, dan misschien wèl een vermelding in de Truiense bloesemagenda zou krijgen. Daarom langs deze weg welkom op het ‘Oppenheimers Bloesemterras en Wandeling’ op zondag 24 april vanaf 13u.