‘BOB beschermt levens’, zo luidt de slogan van de campagne van dit jaar. De politiezones Kanton Borgloon en Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken zijn gestart met eindejaarscampagne die tot 30 januari loopt. “We zetten volop in op veilig verkeer tijdens de eindejaarsperiode”, klinkt het. “In de eerste 9 maanden van dit jaar gebeurden er 3138 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. Het blijft nodig om te sensibiliseren én te controleren voor rijden onder invloed van alcohol.”

Naast de gebruikelijke verkeersacties worden in het kader van BOB bijkomende controles georganiseerd op verschillende locaties op alle tijdstippen van de dag, zeven dagen op zeven.  De vele aperitiefmomenten, lunchen met collega’s, zakendiners met klanten, een pintje na het werk, wie dan nog achter het stuur kruipt doet de kans op een ongeval flink stijgen. Vandaar de actie met als belangrijkste mededeling: zorg dat je een BOB voorhanden hebt. Daarom is de BOB-campagne deze eindejaarsperiode weer trouw op post met deze keer als slogan ‘BOB beschermt levens’. BOB zorgt namelijk niet alleen voor zichzelf, de andere inzittenden, maar zeker ook voor alle andere weggebruikers onderweg. Een campagnespot met als leidraad de song ‘It’s My Life’ van Dr. Alban en een affichagecampagne zullen de boodschap verspreiden. De lokale en federale politie voeren in heel het land extra controles uit tot 30 januari.

Aantal alcoholgerelateerde ongevallen op hoogste peil sinds 2016

“In de eerste 9 maanden van dit jaar gebeurden er in ons land 3138 letselongevallen (ten opzichte van 2489 in dezelfde periode vorig jaar) waarbij de bestuurder te veel gedronken had. Dat is het hoogste aantal alcoholgerelateerde ongevallen sinds 2016.
Na twee coronajaren met veel beperkingen komt het fenomeen van drinken en rijden terug vaker voor. Er waren natuurlijk terug onnoemelijk veel festivals, familiefeesten en andere evenementen waar mensen in de verleiding kwamen om te drinken en te rijden.”

In het eerste halfjaar van 2022 liepen ook al 22 779 bestuurders tegen de lamp bij een controle door de lokale of federale politie. Dat zijn er 126 per dag. Hun rijbewijs werd op zijn minst ingetrokken voor een aantal uren, maar vaak krijgen ze flinke straffen die afhankelijk van de alcoholintoxicatie kunnen gaan van een boete van 179 tot 16 000 euro, het verplicht installeren van een alcoholslot tot een rijverbod van 5 jaar. Een recente enquête van Vias toont aan dat 1 Belg op 3 (36%) in de laatste 3 jaar een alcoholcontrole heeft moeten ondergaan. Dat is het bewijs dat de pakkans reëel aanwezig is.

Durf elkaar aanspreken 

Uit dezelfde enquête blijkt ook dat de helft van de Belgische bestuurders (48%) een vriend of vriendin die te veel gedronken heeft naar huis brengt wanneer die toch aanstalten maakt om dronken achter het stuur te kruipen. 1 op de 3 (33%) zoekt een oplossing zoals het bellen van een taxi. Op die manier wordt er vermeden dat een persoon onder invloed de weg op gaat. 1 op de 8 (13%) maakt een opmerking, maar laat de bestuurder zelf de keuze om al dan niet te rijden. Slechts 3% zegt helemaal niets.

“Wanneer de persoon die te veel gedronken heeft een onbekende is, zijn we veel minder geneigd om hem of haar aan te spreken op zijn gedrag. Een kwart van de mensen (24%) zegt in dat geval helemaal niets. Slechts 10% brengt de dronken persoon naar huis, één derde van de bestuurders (36%) zoekt wel een oplossing zoals een taxi die vermijdt dat hij moet hij of zij moet rijden. Of de persoon die dronken achter het stuur wil kruipen nu een bekende of onbekende is, de gevolgen van zijn of haar daden kunnen even groot zijn. Het blijft belangrijk dat we elkaar aanspreken op onaanvaardbaar gedrag in het verkeer”, zegt het campagneteam.

Voordelen om BOB te zijn

1. Alcoholvrije dranken zijn gezonder dan alcoholische dranken

Dat alcohol op termijn slecht is voor onze gezondheid staat als een paal boven water. Het risico op allerlei kankers, hart- en vaatziekten, levercirrose, mentale aandoeningen, … stijgt er sterk door. Een avondje zonder alcohol kan dus alleen maar goed doen.

2. De appreciatie van je vriendenkring om BOB te zijn is immens

BOB zijn betekent dat je het vertrouwen van de anderen geniet. Een BOB is iemand op wie je kan rekenen om veilig thuis te geraken. Er rust wel degelijk een zware verantwoordelijk op de schouders van een BOB, maar dat weegt niet op tegen de immense appreciatie die hij krijgt van zijn sociale omgeving.

3. Geen kater de volgende dag

Omdat jij achter het stuur zit, wordt er natuurlijk geen alcohol gedronken. Je denkt misschien: bummer. Maar als je aan de volgende katervrije ochtend denkt, vrolijkt je dat onmiddellijk op. Geen hoofdpijn, misselijkheid of spaghettibenen.

4. Tijdens een alcoholcontrole word je beloond met de iconische BOB-sleutelhanger

5. De kans op een ongeval is kleiner

Wie met meer dan het toegelaten alcoholpercentage in het bloed rondrijdt, heeft 40% meer kans op een ongeval. Ook in vandaag gebeuren er elke dag nog 11 ongevallen waar een bestuurder onder invloed bij betrokken is. Een BOB vermijdt dat risico, iedereen geraakt veilig thuis en houdt fijne herinneringen over aan het feestje.

6. De verzekering beloont BOB, ook bij schade

Wist je dat verschillende verzekeraars een burgelijke-aansprakelijkheidsverzekering met extra BOB BA-waarborg aanbieden? Je verzekering beloont je in bepaalde gevallen voor je verantwoordelijk rijgedrag.

7. Verwen jezelf met mocktails

BOB hoeft niet de hele avond water te drinken. Integendeel, er zijn alternatieven genoeg! Organiseer je thuis een verjaardagsfeest of een gezellige BBQ? Verwen je BOB met onze BOBtails!