De zevende editie van het tienerfestival We R Young is woensdagavond omstreeks 18 uur in mineur geëindigd. Het festival dat georganiseerd wordt door de stad Hasselt, Villa Basta en Muziekodroom kreeg kort na de middag een 3000 jongeren op bezoek, allemaal 12- tot 16-jarigen. Maar toen er verschillende meldingen binnenkwamen van jongeren die zich onwel voelden, besloot de Hasseltse burgemeester Vandeput om iedereen naar huis te sturen.

In totaal werden 24 jongeren onwel. Vanaf 17 uur kwamen de eerste meldingen binnen. Een deel daarvan getuigt dat er een prikje voelbaar was op hun lichaam. Tien jongeren werden naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Of de jongeren effectief werden geprikt, al dan niet met een naald, is dus nog helemaal niet zeker en allerminst duidelijk. Er ontstond ook even paniek toen een meisje moest overgeven.

Camille en Joost

De paniek op het tienerfestival We R Young ontstond toen artiest Joost aan het optreden was. Samen met Camille was hij dé publiekstrekker voor de jongeren. Tijdens zijn optreden werd het duidelijk dat enkele meisjes onwel werden. Toen de meldingen van jongeren die zich onwel voelden begon op te lopen, moest de Nederlander zijn optreden staken. Hij reageerde even later op zijn Instagram: “Hasselt, ik hoop dat iedereen oké is. We moesten van de politie stoppen. Ik heb mijn best gedaan, zie jullie spoedig! Safety first, protect the kids.”

In totaal hebben 24 jongeren zich gemeld met misselijkheid, hyperventilatie en hoofdpijn. Het parket onderzoekt de zaak. Of het om het nieuwe fenomeen ‘needle spiking’ gaat is niet zeker. Bij ‘needle spiking’ worden mensen geprikt op massabijeenkomsten en voelen zich na de prik misselijk of duizelig. De eerste meldingen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, in oktober vorig jaar.

Skaters haken af

Op donderdag 26 mei staat het Kapermolenpark in het teken van de 12de editie van KPM – hét gratis straatcultuurfestival waarbij de skate-contest KPM Cup centraal staat. De Hasseltse stadsdiensten Jeugd en Sport zijn verantwoordelijk voor de organisatie. Tijdens vorige edities van het festival tekenden telkens maar liefst 1500 skaters en liefhebbers present in het skatepark. Maar een aantal onder hen, vooral kinderen, gaven aan niet te zullen gaan omwille van het gevaar op needle spiking.