Op 23 mei 2022 organiseren VDAB Limburg en stad Tongeren een eerste editie van de Jobday Retail en Horeca in de Foyer van CC De Velinx. Tongerse werkgevers uit de horeca en de kleinhandel stellen er hun vacatures voor aan geïnteresseerden.

De horeca stond de afgelopen coronajaren voor immense uitdagingen en dat laat zich ook voelen in de zoektocht naar personeel. Veel werknemers haakten af door de lange periodes van sluiting. Dat de horeca op zoek is naar nieuwe krachten is een publiek geheim. Op de jobdag zal ook de kleinhandel vertegenwoordigd zijn. Werkzoekenden, burgers met een leefloon, laatstejaarsstudenten van het VIIO of het Atheneum Tungrorum en ook SIBBO zijn zeker welkom in De Velinx. De aanwezigen krijgen de kans om in gesprek te gaan met werkgevers.

De VDAB ontving het afgelopen jaar 43 vacatures voor de sector horeca en toerisme in Tongeren. In deze cijfers zijn de uitzend-, wervings- en selectievacatures niet meegeteld. Toch is dat een stijging met maar liefst 59% t.o.v. vorig jaar. Voor de klein- en groothandel ontving VDAB het afgelopen jaar 324 vacatures in het Tongerse, een stijging van maar liefst 109%.

Ook het globale aantal vacatures in Tongeren is het laatste jaar sterk gestegen. VDAB ontving het afgelopen jaar 1.473 vacatures van Tongerse werkgevers, een stijging met maar liefst 78%. Tongeren telde eind april 2022 nog zo’n 240 openstaande vacatures. Anderzijds ligt de werkzoekendengraad in Tongeren met 6,9% iets hoger dan het Limburgs gemiddelde van 5.6%. Tongeren heeft nog 990 niet-werkende werkzoekenden en 261 RMI-begunstigden die werk zoeken.

Met initiatieven als deze jobdag willen de stad, het OCMW en VDAB kansen bieden om een job dichtbij huis te vinden.