Halfweg van Mielen-boven-Aalst naar Engelmanshoven kruisen het voet- en fietspad van Aalst naar Boekhout elkaar. Vroeger was dit het kruispunt van twee holle wegen. In de volksmond gekend als “aan de zwarte Lieve Heer”.

bloemen-40-van-1-2Vele mensen schuwden deze plaats bij valavond; ze stond namelijk bekend als gevaarlijk en luguber. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het dicht bij de plaats ligt die bekend staat als “Philippusgalg”. Het verhaal gaat dat in de buurt van deze plaats vroeger een galg stond.

Pastoor Brouwers
Het was pastoor Brouwers van Gelinden die dit verhaal uitspitte in de jaren 60 van de vorige eeuw en hij vond het historisch verhaal terug. In de nacht van 21 op 22 augustus 1775 werd de postkoets van de edele heer Franciscus de Weincierl en de heer Vincent de Galimberti beroofd door een zekere Philippus. Dit gebeurde op de Luikersteenweg ter hoogte van Gelinden. Er werd een kist vol goud, zilver, juwelen en kostbare kledingstukken buitgemaakt. Het gezelschap haastte zich naar de secretaris en de schepen van Gelinden, Lambert Raymaeckers die samen met de schout Vroonen een lijst opstelde van de gestolen voorwerpen. Ze lieten er geen gras over groeien en stuurden 2 mannen te paard en voorzien van toortsen om op zoek te gaan naar de kist. De dag nadien vonden ze na enkele huiszoekingen de kist terug, begraven in de tuin van Philip Mathie. Deze man werkte op dat moment aan de kassei in Heers en werd daar gevangengenomen door de schout.

De rechtbank van Vliermaal
Voor dit misdrijf verscheen Philip Mathie, samen met zijn moeder Elisabeth Cruysbergen, voor het oppergerecht van Vliermaal. Elisabeth Cruysbergen werd wegens heling veroordeeld tot 10 jaar ballingschap. Haar zoon Philip werd veroordeeld om met de strop om de hals onder de galg tot bloedens toe gegeseld te worden en werd daarnaast ook levenslang verbannen uit het graafschap Loon en het land van Luik. Deze straf werd uitgevoerd op maandag 18 september 1775 aan de galg. In mei 1777 ontstond het gerucht in Gelinden dat Philip Mathie, ondanks zijn ballingschap, toch teruggekeerd was naar zijn woning. Dit gerucht bleek waar te zijn en Philip werd gevangengenomen en hij verscheen opnieuw voor het oppergerecht van Vliermaal. Ditmaal werd hij wel ter dood veroordeeld en zijn terechtstelling vond plaats op maandag 2 juni 1777 aan dezelfde galg. De plaats waar deze galg stond wordt tot op heden nog de Philippusgalg genoemd.

kaftGered door de klokken van Mielen-boven-Aalst
Het beeld van de Zwarte Lievenheer kwam pas later op deze plaats terecht. Het verhaal gaat dat het kruisbeeld er uit dankbaarheid werd geplaatst. Een eenzame voetganger liep op deze plaats ’s nachts verloren. Hij dwaalde door de inktzwarte nacht en hij hield uiteindelijk doodop en ten einde raad halt bij het kruispunt van de 2 holle wegen. Wanneer plots de klokken van de kerktoren in Mielen-boven-Aalst begonnen te luiden, besloot hij in de richting van het geluid te wandelen en vond zo zijn weg terug. Uit dankbaarheid plaatste hij het kruisbeeld op de kruising van deze wegen. Hij zou gekozen hebben voor een zwart kruisbeeld als herinnering aan die sombere uren in de inktzwarte nacht.

Meer informatie over deze en alle andere kapellen van de gemeente Gingelom kan U in onze publicatie ‘Kapelletjes langs ’s Heeren wegen te Gingelom‘ terugvinden. Deze uitgave is verkrijgbaar via het secretariaat of in de bibliotheek van Gingelom.

Vernieuwde infobordjes aan alle kapellen
In de maand mei werden alle informatiebordjes bij de kapellen van heel Gingelom vernieuwd! Op elk bordje vind je nu een unieke QR-code die je rechtstreeks naar de webpagina voor die kapel brengt. Er is ook een fietsroute die je langs al onze kapellen voert, check https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8664767/recreatieve-fietsroute/fietsroute-kapelletjespad-gingelom

Dit leerrijke boekje vertelt de verhalen van alle verdwenen én alle nog bestaande kapellen in Gingelom. Geïllustreerd met talrijke kleurenfoto’s is dit een must have voor elke liefhebber van de lokale historie. Het boekje is te koop in de gemeentelijke bibliotheek CLIM te Gingelom tegen de prijs van 20 euro. Bij dit boekje hoort ook een topografische kaart met daarop een fietstocht langs alle nog bestaande kapellen in Gingelom.

Met dank aan de Geschied- en Heemkundige Kring Drie Swaenenland van Gingelom.