Je kan er wellicht niet meer om heen de afgelopen dagen als je met een collega spreekt en vraagt of zijn recente Netflix ervaringen: de serie “Stranger Things” is een ware hit overal ter wereld!
We zijn er mee akkoord dat het niet 100%  nieuws uit Haspengouw is, maar iets dat zo actueel is kunnen we gerust eens als nieuws brengen dacht onze redactie, dus hier zijn we dan.

Het gaat om de hit “Running up that Hill“, van Kate Bush (hieronder te beluisteren!). Het nummer was de eerste single van haar album Hounds of Love uit 1985. Op 5 augustus van dat jaar werd het nummer op single uitgebracht.

De plaat werd een wereldwijde hit. In thuisland het Verenigd Koninkrijk werd de plaat op 5 augustus 1985 uitgebracht en kwam binnen op een 9e positie in de UK Singles Chart en piekte tot positie 3.

In Nederland werd de plaat op 8 augustus 1985 uitgebracht en was op donderdag 15 augustus 1985 TROS Paradeplaat op Hilversum 3. Het werd mede hierdoor een top 10-hit in de destijds drie hitlijsten op de nationale publieke popzender en behaalde in zowel de Nederlandse Top 40 als de Nationale Hitparade de 6e positie. De plaat piekte op een 5e positie in de TROS Top 50. In de Europese hitlijst op Hilversum 3, de TROS Europarade, werd de 8e positie bereikt.

In België behaalde de plaat de 6e positie in zowel de Vlaamse Ultratop 50 (retroactief berekend) als de Vlaamse Radio 2 Top 30. Het nummer had als B-kant Under the Ivy.

Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2012 werd het nummer ook opgevoerd en opnieuw uitgebracht als Running up that Hill (a deal with God) the Remix. Deze versie behaalde in thuisland het Verenigd Koninkrijk de 6e positie in de UK Singles Chart.

In 2022 werd het nummer gebruikt in seizoen 4 van de serie Stranger Things. Het kwam met die vernieuwde aandacht in de hitlijst van iTunes opnieuw binnen op nummer één en haalde eveneens de lijsten van Spotify, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. (Bron Wikipedia)