Urbain Wydouw – Beroepsmilitair, Schilder en dichter uit Brustem

Wydouw Ludovic (Louis) Cornelius Urbain is geboren op 11/07/1897 te Leisele – Alveringem.  Zijn vader was Rémi Théophile Wydouw; zijn moeder Juliana Sophia Meeuws. Hij was beroepsmilitair en schilder na zijn uren. Daarnaast vertaalde hij dichtbundels van Guido Gezelle naar het Engels.

Wydouw Urbain was gehuwd met Susan Wood op 21/09/1921 te Dartford, Kent, Engeland. Hij had 6 dochters.

Hij startte zijn carrière als beroepsmilitair in juni 1914 bij de 3e Linie als Strijder WO I en geraakte tijdens de oorlog gewond. Tijdens zijn verblijf in Gent (1920-1931) waar hij zich ook vestigde als militair, volgde hij avondlessen in de schilderschool en aan de lokale Academie.

In 1931 werd Wydouw Urbain rekenplichtige in de Technische School Saffraanberg en verbleef hij in Brustem. In zijn vrije tijd gaf hij les schilderen, ook aan de belangstellende cadetten op zaterdagnamiddag. Hij was lid van de Koninklijke Kunstkring Sint-Truiden. Hij had als schilder o.a. contacten met de kunstenaars Tysmans, Lemmens, Renson en Coëme.

Wydouw Urbain schilderde vooral stillevens, portretten, religieuze kunst, landschappen en maakte verschillende illustraties. Zo schilderde hij ook het huis van Burgemeester Hubert Schoofs (1941-1944) en oude boerderijen te Brustem.

In 1933 vertegenwoordigde hij de Kunstkring Sint-Truiden in de Cercle des Beaux-Arts te Luik.

In 1934 stelde hij aquarellen en houtskooltekeningen tentoon te Sint-Truiden.

In 1949 stelde Wydouw Urbain een 20-tal werken tentoon in zaal Onder de Toren te Hasselt. Hier waren ook werken van Renson, Tysmans, Lemmens en Daniels te bezichtigen. Dit gebeurde onder organisatie van de Kunstkring Sint-Truiden.

In 1951 stelde Wydouw Urbain op de tentoonstelling Schilders van de Sint-Truidense Kunstkring in de Zoutkist een Italiaans landschapje voor.

Urbain Wydouw was nog te zien op verschillende tentoonstellingen in Brustem en omstreken te Sint-Truiden.

Samen met zijn vrouw Suzan Wood beoefende hij tevens de dichtkunst van Guido Gezelle.  Daartoe vertaalde hij tal van dichtbundels van Guido Gezelle in het Engels.  Eenvoudige schoonheid van een landschap, een streepje zon, een waterpas, wat wolken, de zee… het ontroerde hem, en die bewogenheid trachtte hij tot uiting te brengen in zijn werken of gedichten.  We kunnen zijn werk o.a. terugvinden in de Gezellekroniek, Jaargang 9, 1974; Ons Erfdeel, Jaargang 23, 1980; Ons Erfdeel, Jaargang 24, 1981 en Ons Erfdeel, Jaargang 25, 1982.

Hij vierde zijn Diamanten bruiloft in 1981. Urbain Wydouw woonde in de Brandhoutstraat te Brustem.  Hij was als adjudant op rust gesteld, Oudstrijder 1914-1918 en 1940-1945, Ridder in de Leopold II orde, Officier in de Kroonorde met zwaarden, onderscheiden met het oorlogskruis en het vuurkruis.  Op 27/02/1988 is hij overleden te Brustem op 90-jarige leeftijd.

Het merendeel van zijn werken bevinden zich in privébezit. Urbain Wydouw leerde zijn volk schrijven en schilderen…

Enkele filmpjes over Urbain Wydouw: U. Wydouw 1; U Wydouw 2, U Wydouw 3