Voor de jaarlijkse Archeologiedagen verdeelt de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg het boek ‘Emma en Otis vinden een muntje’ van de hand van kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers. Alle kleuterklassen in onze provincie krijgen dus Emma en Otis in de klas, met daaraan gekoppeld enkele speelse opdrachten. “Het lot van ons erfgoed ligt in de handen van de volgende generaties. We willen via onderwijs kinderen hun affiniteit voor erfgoed stimuleren”, zegt Gedeputeerde voor Erfgoed Igor Philtjens.

Voor het archeologieproject van de provincie verzon de auteur Liesbet Sleegers twee nieuwe figuren: Emma en Otis. “Dankzij de input van historici en archeologen, ook van mensen die in een erfgoeddepot werken, groeide een nieuw verhaal dat ik speciaal en samen met de afdeling Erfgoed heb gemaakt heb”, vertelt ze. “Het is niet evident om iets abstracts, zoals archeologie, uit te leggen aan kinderen. Maar dat lukt Emma en Otis, samen met hun hondje Botje, prima. Al snel ontdekt Botje een bijzondere munt in het zand. Het boek neemt de Limburgse kleuters dan mee op avontuur. Vervolgens komen er op een speelse manier acht opdrachten aan bod.”

1 750 Limburgse kleuterklassen

“En dat is net onze betrachting. Op een laagdrempelige manier Limburgse kleuters kennis laten maken met een voor hen onbekend thema. We kiezen bewust voor een prentenboek met hoofdfiguren waar zij zich mee kunnen identificeren. Ook integreren we acht concrete opdrachten zodat de leerkrachten zelf weinig dienen voor te bereiden en er direct mee aan de slag kunnen gaan”, verduidelijkt gedeputeerde Philtjens. Elke Limburgse kleuterklas kreeg inmiddels een exemplaar cadeau van het provinciebestuur.

Vijfde editie van Archeologiedagen

Op 20, 21 en 22 oktober kan er voor een vijfde keer van dat ondergrondse verleden geproefd worden tijdens de Archeologiedagen 2022. De Vlaamse provincies, de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum voor Vlaamse Archeologie (FVA) bundelen hiervoor opnieuw de krachten. “Deelname van de provinciale afdeling Erfgoed aan de Archeologiedagen biedt zo mee een antwoord op de toenemende interesse die er bij veel mensen is voor archeologie. Ook het draagvlak voor archeologie wordt ermee versterkt”, besluit gedeputeerde Philtjens.

Foto’s: Auteur Liesbet Sleegers komt zelf het boek vertellen en uittekenen met de kleuters van basisschool De Zonnebloem te Wilderen (Sint-Truiden) – ©Provincie Limburg

Er zijn ook de ‘Emma en Otis’-gezinswandelingen tijdens de Archeologiedagen op zaterdag 21 mei en zondag 22 mei, van 10 u. tot 17 u., voor gezinnen met kinderen tussen 4 en 7 jaar.  Elk kindje ontvangt bij de startpunten een ‘Emma en Otis’-rugzakje met allerlei spulletjes om de opdrachten te voltooien. Op het einde wacht voor de succesvolle Junior archeologen een mooie beloning. De wandelingen worden door het provinciebestuur gratis aangeboden.
Wandeling 1: het Romeinse Tongeren – start- en eindpunt: Via Julianus 2, Tongeren (Bezoekerscentrum Toerisme Tongeren). Deze wandeling wordt aangeboden tot midden september 2022.
Wandeling 2: het Archeologisch park de Rieten – start en eindpunt: Rietenstraat, Oudsbergen. Deze wandeling is enkel op 21 en 22 mei beschikbaar.