De 21-jarige Jelle Goessens start zaterdag 5 augustus met een eigen schoenenwinkel in de Stapelstraat nummer 36 te Sint-Truiden. Wat vorig jaar begon als een hobby groeide al snel uit tot een bloeiende en drukke bedrijvigheid ten huize van de familie Goessens. “Een eigen winkel realiseren op één jaar tijd met de populairste schoenen, dat heb ik te danken aan mijn contacten over gans Europa.”

Tekst en foto’s © Rudi De Cock

Twee jaar geleden werkte Jelle Goessens nog als inpakker bij schoenenfabrikant Nike. “Ik merkte dat sommige schoenen vaak terugkwamen in de bestelling en ik zag een gat in de markt. Vorig jaar ben ik dan zelf begonnen met een online webshop en evolueerde zo van 2 paar naar honderden paren bestellingen.” Dat klinkt als een sprookje maar Jelle heeft enorm veel tijd geïnvesteerd in de aanloop naar de start van zijn schoenenwinkel. “Na het middelbaar besefte ik dat verder studeren niets voor mij was. Ik wilde gewoon gaan werken. Na een jaartje bij Nike te hebben gewerkt heb ik me dagenlang verdiept in de schoenenindustrie. Ik heb contacten gelegd over gans Europa en startte een webshop met Nike-schoenen. Die online-verkoopplatforms, dat is een echte wereldmarkt. Ik kan de beste prijs in de etalage zetten dankzij mijn contacten. Dankzij een automatische software kan ik supersnel bestellingen plaatsen. Er is een levertermijn van 2 tot 5 dagen en ik controleer zelf elk paar op echtheid, want er is veel fake in omloop. Eenmaal klaar voor verkoop merk ik het schoenenpaar met een ziptie, het bewijs van mijn keuring.”

Stapelstraat, jeugdige straat

Als Truienaar is Jelle trots dat hij in zijn eigen stad een winkel kan starten. “Hier in de buurt zijn er nog winkels voor de jeugd. Jongeren shoppen graag. Dus daar mik ik zeker op, alhoewel ik ook kinderschoentjes heb en vind dat mensen zoals mijn vader, die 50 is en ook Nike draagt, zeker oké zijn. Voor jong en oud dus.” Jelle beseft dat het hard werken zal zijn. “Dat is het nu al. Er is veel meer werk achter de schermen dan je zou denken. Mijn ouders hebben getwijfeld maar zien nu ook dat dit echt gaat boomen. Vandaar de keuze voor een winkel, voorlopig één jaar als pop-up store, maar met mogelijkheid om te verlengen.” Uniquekicks gaat zaterdag 5 augustus open met 10% korting op alle schoenen. “Mijn ouders en mijn vrienden zorgden voor een zeer mooi en stijlvol interieur en daar ben ik hen dankbaar voor”, besluit Jelle Goessens.