Het bloesemseizoen in Haspengouw gaat vandaag van start. Naast de traditionele bloesembars en het bloesemfeest verrast het stadsbestuur dit jaar met enkele nieuwigheden. Je kan vanaf nu uniek overnachten tussen de hoogstamgaarden in een slaapkubus. Ook zijn er dit jaar bloesemmarkten, gelegen langs de fietsroutes, waar je kan genieten van allerlei streekproducten.

‘Na twee jaar vol corona en uitstel zijn er nu eindelijk twee primeurs, vertelt schepen van Toerisme Nina Kvikvinia. Sint-Truiden pakt dit jaar uit met een slaapkubus. De doorzichtige box geeft je de mogelijkheid om in alle rust en comfort van de bloesems te genieten en te overnachten onder de sterrenhemel. Het Duitse bedrijf Sleeperoo koos voor Haspengouw om de eerste duurzame sleepcube binnen de Benelux neer te zetten. ‘We kozen voor de regio omdat het bloesemseizoen van start gaat. Het is een fantastisch mooie streek en enorm toeristisch. Dus we denken dat dit de perfecte locatie is om mensen te laten overnachten waar dat anders niet mogelijk is’, vertel Eric Lippens van Sleeperoo.

Bloesemmarkten

Ook de routekaart werd vernieuwd. Je kan met de fiets, Vespa, auto of te voet Haspengouw verkennen. Nieuw zijn de bloesemmarkten langs de fietsroutes. ‘De bloesemmarkten zijn gelegen in de kerkdorpen. De heerlijke streekproducten, plaatselijke ambachten en muzikale animatie brengen je iedere woensdag van april in de vakantiesfeer’, zegt Nina Kvikvinia. Woensdagnamiddag 6 april start de eerste bloesemmarkt in het Begijnhof om 14u.

Vanaf 1 april openen ook nog eens alle monumenten in Sint-Truiden hun deuren opnieuw. De bloesembus voert je op 9, 13 en 26 april via de mooiste wegen doorheen Haspengouw. Onderweg stop je bij een lokaal fruitbedrijf waar een rondleiding plaatsvindt en waar je kan genieten van koffie en taart. Die avonden kan je ook genieten van de schemerwandelingen. Schepen voor Toerisme Nina Kvikvinia is enthousiast over de wandelingen. ‘Je wandelt tussen de bloesems, laat je meeslepen door oude en nieuwe fruitverhalen, droomt weg bij aangename achtergrondmuziek en wordt onderweg verwend met hapjes en drankjes’, legt ze uit. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de stad Sint-Truiden.

 

foto : Amke Salmon