TONGEREN – Topfotograaf Stefan Matthijssens stelde een prachtige kalender samen naar aanleiding van de Kroningsfeesten van 2023. Hij liet daarbij zijn fantasie de vrije loop gaan. Met de hulp van tientallen figuranten in Romeinse klederdracht bouwde hij in en rond Tongeren levendige scènes die je tweeduizend jaar mee terugnemen in de tijd.

Alle twaalf beelden in de kalender zijn ondertiteld met een Latijnse spreuk of gezegde. De topfotograaf moest niet lang nadenken over zijn nieuwste creatie. Matthijssens legt uit: “Ik had deze keer zoiets van ‘begin er gewoon aan’. De rest volgt vanzelf’. Ik heb met hart en ziel en véél toewijding aan dit project gewerkt. Aanvankelijk voelde ik me toch wat onzeker, maar geleidelijk aan groeide mijn zelfvertrouwen naargelang de werken vorderden. Goede fotografie is de basis, maar de entourage en de begeleiding achter de fotograaf zijn ook héél belangrijk.”

Samen met Jean-Marie Detré zorgde hij niet alleen voor de opnames, maar ook voor de grafische opmaak en de praktische uitwerking. “Het leek een gigantische opdracht en dat was het ook. Het heeft me bloed, zweet en nondeju’s gekost, maar ook dankzij de medewerking van de acteurs ging het uiteindelijk bijzonder vlot. Het was een plezier om dit samen te realiseren. Het vloeibare smeermiddel, in de vorm van een goei frisse pint, heeft soms wonderen verricht”, lacht hij.

Religieus

Het religieuze aspect, dat de aanleiding was voor deze kalender, ontbreekt uiteraard niet. Zo draagt Christus in enkele beelden zijn kruis door de tarwevelden rond de stad. Tongeren is niet alleen de eerste stad van België, maar het is ook de plaats van de vroegste Mariaverering ten noorden van de Alpen. De verering van de Heilige Maagd heeft er haar huidige vorm gekregen in de Kroningsfeesten. De stad Tongeren is erg dankbaar met deze realisatie. Ze verleende haar steun voor de presentatie van de Kroningskalender.

De historische Kroningskalender is – dankzij sponsoring – vanaf 17 september verkrijgbaar aan slechts 15,00€. De kalender is gedrukt in een beperkte oplage. De eventuele opbrengst gaat integraal naar de groep van de Romeinse soldaten die deel uitmaken van het Kroningsevent in 2023. Voor meer informatie over de Kroningskalender en verkooppunten: info@fotomat.be

Foto – © Stefan Matthijssens