Vanaf 1 september schakelt de stad Sint-Truiden over naar een systeem met nieuwe betaalautomaten waarbij je enkel nog kan betalen met je bankkaart, via sms of via een app. Ook bewonerskaarten en de gratis kwartierparkeerkaarten worden gedigitaliseerd. Parkeerwachters zullen de voertuigen aan de hand van nummerplaatherkenning controleren. De automaten met muntjes verdwijnen volledig uit het straatbeeld. Alles treedt vanaf maandag in werking en waar automaten niet werken moet je de maximumparkeertijd respecteren met je blauwe kaart.

 

Geen kaarten en geen bonnetjes meer in de wagen achter de voorruit vanaf 1 september. De stad gaat het aantal automaten in de stad halveren en digitaliseren. Op plaatsen waar een toestel verdwijnt, komt een infobord dat de dichtstbijzijnde automaat aanduidt. Donderdagochtend omstreeks 7.30 uur werd de eerste geïnstalleerd aan het begin van de paarse zone in de Diesterstraat, op de hoek aan Laperre recht tegenover de abdijsite. Om een betaling aan de automaat controleerbaar te maken voor de parkeerwachters, toetsen gebruikers hun nummerplaat in via het aanraakscherm. De parkeertarieven en de boete (retributie) bij niet-betaling (22,10 euro) blijven ongewijzigd. “We gaan van de huidige 74 automaten naar 45 nieuwe modellen”, zegt men bij Trupark, het stadsbedrijf inzake parkeren. “Je koopt je parkeerrecht aan de automaat en je moet nadien niet terugkeren naar je wagen om een papiertje te leggen. In plaats van de munten gaat het nu met de bankkaart of met de parkeerapp, maar dat laatste was al veel langer mogelijk. Aandachtspuntje is wel dat op je bankkaart contactloos betalen moet geactiveerd staan.”

Paars en oranje

De stad hanteert twee tarieven en die blijven ongewijzigd. “De paarse zone omvat het echte stadscentrum met de markt en de aanpalende straten; de oranje straten is de periferie rond de kern, daar is het tarief minder. Net als bij de munten zal je met je bankkaart een inschatting moeten maken hoe lang je wil parkeren. Het is belangrijk dat je je nummerplaat correct invoert om retributies te vermijden.” Het bedrijf Flowbird dat dezelfde automaten al plaatste in Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven rekent erop ongeveer 20 automaten per dag te kunnen plaatsen. “Zolang ze er nog niet staan of nog niet geactiveerd zijn kunnen mensen best hun blauwe schijf plaatsen.”

“Te snel en te duur”

Voor de oppositie gaat de omschakeling te snel. “Onze oudere bewoners hebben het niet gemakkelijk met de omschakeling naar het digitale”, reageert gemeenteraadslid Gert Stas (Vooruit). “Men had de overgang al veel eerder en geleidelijk aan moeten doen. Ook de halvering van het aantal palen vindt Stas niet vriendelijk naar de burgers toe. Nu gaat men een flink eind moeten wandelen.” Dat ziet men bij Trupark enigszins anders. “Er verdwijnen enkel automaten op die plaatsen waar er soms 4 of 5 vlak bij elkaar stonden, waarvan een aantal nauwelijks werden gebruikt.” Of het systeem goedkoper zal zijn voor de burger, daarover bestaat discussie. “Met de parkeerapp 4411 betaal je 0,35 eurocent per bericht, die bovenop je parkeerbedrag komt”, zegt Stas. “Maar je kan wel uitchecken op exact die moment dat je wil. Deze update is ook duurzamer en efficiënter”, besluit men bij Trupark.

Beelden © Media Haspengouw