Aan de Zwartveldstraat in Ordingen is het eerste Ecopath in ons land in gebruik genomen. Het Truiense bedrijf Ecobeton Water Technologies is de bedenker van deze duurzame fietspadsystemen. De bestellingen komen zelfs vanuit het buitenland.

“Het gaat om een constructie in prefab beton die het rijcomfort én de veiligheid van de fietsers sterk ten goede komt”, steekt Luc Vandebeek, CEO van Ecobeton Water Technologies, van wal. “Ook de andere kwaliteiten, zoals de duurzaamheid en het onderhoudsgemak worden door de eerste gebruikers sterk gewaardeerd. Intussen hebben heel wat Nederlandse gemeenten onze fietspaden al aangelegd, en lopen de bestellingen vlotjes binnen. In Limburg zal bijvoorbeeld Heusden-Zolder weldra fietspaden van Ecobeton in gebruik nemen.”

Vier types

Vandebeek pakt ook trots uit met maar liefst 4 types paden. “Er is Thermopath, een fietspad dat bij vriesweer ijsvrij blijft, Solarpath beschikt over geïntegreerde zonnepanelen en Reflexpath biedt een optimale reflectie in donkere, bosrijke gebieden. Tenslotte is er Climatepath, ontworpen om hemelwater af te leiden naar de onderbouw van het fietspad waar het gefilterd wordt en teruggegeven aan de grondwatertafel.”

Het nieuwe concept is onderhoudsvrij en gaat veel langer mee dan de betonnen baantjes die we in Haspengouw nu hebben tussen de plantages.

Foto © Media Haspengouw