Zaterdagavond hebben de Dames A en B van Femina Habac Sint-Truiden allebei hun wedstrijd gewonnen. Vooral bij de A-ploeg was het op voorhand spannend omdat de beste twee ploegen van het klassement (Femina Habac en Gems Diepenbeek) het tegen elkaar moesten opnemen en enkele topspelers van Femina noodgedwongen forfait moesten geven. Gesteund door een massaal opgekomen publiek in de Trudosporthal wisten de Truinoskes het laken naar zich toe te trekken. Met 61-49 als eindscore toont Femina zich voorlopig als onbetwistbare leider in het klassement.

Met alle tribunes goed gevuld werd het een avond van glorie in de Trudosporthal. De Dames B waren eerst aan de beurt en behaalden tegen Lummen moeiteloos de overwinning met 64-46. Maar in Eerste Provinciale zag het er voor de A-ploeg op voorhand niet zo evident uit. De collega’s van Gems Diepenbeek bleken dit seizoen onklopbaar. En in eigen rangen ligt Luna Bogaerts er voor enkele weken uit met een enkelbreuk. Ook Merel geraakte niet speelklaar door een omgeslagen voet. Andere spelers moesten noodgedwongen forfait geven. Maar coach Franssen blonk voor de wedstrijd uit in optimisme: “De kracht van Femina Habac is de combinatie van jeugdspelers vanaf 15 jaar met meer ervaren ouderen. We gaan de jeugd meer en meer inpassen, en ze doen dat supergoed. Ik heb volledig vertrouwen in hen omdat ze zeer hard werken. Ik ben ontzettend tevreden.” Op de vraag of hij voor de wedstrijd van zo dadelijk een tactiek heeft uitgedokterd antwoordt Franssen onomwonden: “Heel eenvoudig. Wij kijken altijd naar onszelf. Wij spelen ons spel. Wij proberen ons eigen spel goed te spelen, ongeacht de eventuele tactiek van de tegenspeler.”

Mooie wedstrijd

Die tactiek bleek tijdens de wedstrijd goed te werken. In de eerste fase ging het aanvankelijk nog gelijk op. In een aanvallende fase van Femina maakte Diepenbeek een overtreding en werden de twee vrije worpen mooi omgezet in punten. Ook even later, toen Diepenbeek op voorsprong kwam, vond Habac een antwoord met een mooie driepunter (zie video op Facebook). Het bleef gelijk opgaan en spannend, maar toch wist Habac stilaan op voorsprong te komen en die te vergroten. Eindstand 61-49. Femina Habac is daarmee de ploeg die bovenaan het klassement troont.

Coach Bert Franssen van de A-ploeg: “We hebben heel veel ambitie om met deze ervaren ploeg dit seizoen nog meer jeugdig talent te laten integreren.  Jeugdspeelsters trainen eerst met de dames mee en kunnen vervolgens speelminuten meepikken tijdens wedstrijden.” 

Enkelbreuk

Wie helaas op de bank zat was Luna Bogaerts, de speelster van het jaar. Zij kwam toch opdagen om vanop de zijlijn haar teamgenoten te steunen. Ze had pech met een enkelbreuk. Luna vertelt: “Met veel spijt in het hart kan ik niet meespelen. Ik heb een enkelbreuk opgelopen op het waterparcours in Dilsen (Terhills) en ik ben 2 maanden buiten strijd.” Was ze te onstuimig? Bogaerts: “Nee, ik was heel voorzichtig. Ik ben met die voet in het water ongelukkig terecht gekomen.” Luna werd vorig jaar nog verkozen tot beste speelster van 1ste provinciale.

Maar de A-ploeg heeft gelukkig een meevaller. Een andere topspeelster, Lobke Van Gestel, verhuisde naar Sint-Truiden voor haar werk in de zorg en komt op die manier bij Femina Habac terecht.

Ambiance

De clubleiding wil nog meer inzetten op het typische ambiancegebeuren tijdens een wedstrijd, en dat combineren met groepsgevoel en de familie-eenheid in de club. Daarom werd DJ Luc Dirix aangetrokken. Voorzitter Ulrich Francis legt uit: “Onze DJ animeert ons publiek met zijn muziek tijdens de opwarming, de rustmomenten, de time-outs en de pauzes.” Luc zelf wil ook op termijn groeien in zijn taak.

DJ Luc Dirix: “Ik wil bijdragen tot meer sfeer, meer beleving en stilaan ook tijdens wedstrijden voor ambiance zorgen. Momenteel gaan we na wat er precies wel of niet mag tijdens wedstrijden.”

Vlak naast de DJ was er een standje waar het publiek de clubsjaals kan aankopen. 

Met alle tribunes gevuld en Basket DJ Luc Dirix in topform werd het een geslaagde avond in de Trudosporthal. Met twee winnende ploegen in eerste en tweede provinciale lijken de inspanningen van de clubleiding om goede coaches aan te trekken en het familiegroepsgevoel van de club te bevorderen alvast te lonen.

Tekst & foto’s © Rudi De Cock