De Alkense burgemeester Marc Penxten (N-VA) heeft tekst en uitleg gegeven over het nieuwe energieplan dat met het bestuurscollege werd opgesteld. De gemeente gaat 10% besparen op haar kosten van elektriciteit en gas. Zo zal de openbare verlichting bijvoorbeeld ’s nachts worden gedoofd. Penxten wil vooral dat het OCMW waakzaam blijft. “Iedereen die in financiële nood zit zullen we opvangen”, klonk het gedecideerd.

“De hoge energieprijzen doen ons allemaal pijn”, steekt burgemeester Penxten van wal. “Gezinnen, bedrijven, verenigingen, horeca,…het heeft een grote impact op ons als maatschappij. Ook het lokaal bestuur voelt de stijgende druk op ons financiële budget. Vandaar de actie van ons als beleid om een energieplan op te stellen. Dat spitst zich toe op drie hoofdlijnen. Zo gaan we 10% besparen op onze eigen energiekosten van gas en elektriciteit. Verder ondersteunen we de individuele burgers en de verenigingen die in energiearmoede terecht komen. Tenslotte willen we de Alkenaar oproepen om zelf ook, daar waar het kan, energie te besparen.”

Verdubbeling

In de meest recente raming komen de diensten in Alken uit op een verdubbeling van de energiekosten. Penxten verduidelijkt: “Daar waar we in 2020-2021 ongeveer 285.000 euro aan energiekosten per jaar hadden, zit de nieuwe raming voor 2022 in totaal op een bedrag tussen 550.000 euro en 600.000 euro. We gaan met het plan 10% besparen. Zo zal de openbare verlichting ’s nachts worden gedoofd, goed voor een besparing van 17.000 euro. De accentverlichting wordt zelfs volledig geschrapt en de Kerstverlichting zal gebruik maken van LED en met een timer geregisseerd worden.” Om zeker te zijn dat de doelen worden behaald wordt er een energieverantwoordelijke aangesteld die de vinger aan de pols houdt.”

Het lokaal bestuur is ervan overtuigd dat de concrete maatregelen veel kunnen opleveren. Zo zullen de verwarmingsketels een extra nazicht krijgen en gaat de temperatuur tijdens de werkuren beperkt worden. Glazen wanden worden extra geïsoleerd, een versnelde omschakeling van TL naar LED in de kantoren en licht aan en uit met sensoren.

GC Taeymans gesloten

De lijst met maatregelen is lang. Penxten vult aan: “Medewerkers gaan elektrische fietsen gebruiken. En alle activiteiten van gemeenschapscentrum Taeymans verkassen naar Sint-Jorisheem en het d’Erckenteelcentrum. Ook de kerkgebouwen en de erediensten moeten naar een optimaal gebruik evolueren.”

Tenslotte benadrukt de burgemeester dat er steun komt via OCMW-weg voor wie de energiefactuur niet kan betalen. Hij hoopt dat mensen gebruik gaan maken van het deelplatform via doemeealken.be om energietips uit te wisselen. “Voor verenigingen die een lokaal van de gemeente huren komt er een vrijstelling van die huurprijs”, besluit Penxten.