Aan het treinstation in Tongeren kunnen de reizigers voortaan gebruikmaken van de nieuwe fiets- en autoparking. Deze tellen meer plaatsen dan vroeger en voor de fietsen is de parking nu volledig overdekt. De autoparking wordt later dit jaar betalend.

De nieuwe overdekte fietsparking aan het treinstation telt 130 plaatsen, waarvan 10 plaatsen voor buitenmaatse fietsen en bromfietsen. In de vorige fietsenstalling waren er ongeveer honderd plaatsen, waarvan de meeste niet overdekt waren. Met deze nieuwe parkeerfaciliteiten wil de NMBS het de reizigers comfortabeler maken om hun fiets of auto te parkeren aan het station en over te stappen op één van de 53 treinen die er op een weekdag stoppen. Het station is een belangrijke toegangspoort. Heel wat mensen pendelen dagelijks per trein naar het werk of arriveren hier in Tongeren voor een toeristisch bezoek aan de stad. De nieuwe fiets- en autoparking is daarom een eerste belangrijke stap in de herinrichting van de volledige stationsomgeving.

Tarieven

Op de nieuwe autoparking, die zich bevindt op de vroegere goederenkoer van NMBS, zijn er 160 plaatsen. Later dit jaar wordt de autoparking uitgerust met slagbomen en zal ze betalend zijn. Treinreizigers die met de wagen naar het station komen, krijgen zo een gegarandeerde parkeerplaats vlakbij het station. De opbrengsten van het betalend maken van de parking herinvesteert NMBS in een betere dienstverlening aan haar reizigers. De parkeertarieven zullen de komende maanden in samenspraak met het stadsbestuur worden vastgelegd. Zoals steeds zal er voor treinreizigers worden gewerkt met een voordeeltarief.

Foto – ©Ketu Subiyanto