Het woonzorgcentrum Cecilia in het centrum van Alken, aan de Boskoopweg, werd officieel geopend. Met 87 rusthuiskamers, 33 assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum maakt het deel uit van de grote zorgcampus Kouterman op wandelafstand van het centrum.

“We hebben voor een vooruitstrevend en innovatief woonzorgcentrum gekozen”, vertelt Facilitair Directeur Patrick Kwanten van Integro vzw. “Ons nieuwe woonzorgcentrum ligt ingebed in een campus met ook de zorgdiensten die de gemeente aanbiedt. Cecilia werkt nauw samen met het OCMW. Het gemeenschappelijk deel, een gezamenlijke polyvalente zaal, biedt de mogelijkheid om activiteiten te laten doorgaan vanuit het OCMW. ” Zo plant de gemeente Alken de komende weken daar een mantelzorgcafé waarin mensen leren omgaan met zorgbehoevenden.

“In ons woonzorgcentrum hebben we geen beschermde afdeling, maar is elke afdeling gemengd samengesteld”, gaat Kwanten verder. “Op die manier streven we naar inclusie. Ook al kamp je met dementie, bij ons heb je de mogelijkheid om vrij rond te wandelen op de verschillende afdelingen en in onze grote tuin. Dat kan op een veilige manier. Zo kunnen onze bewoners op ieder moment een babbeltje slaan met medebewoners, een frisse neus halen of genieten van het zonnetje.”

Wzc Cecilia heeft 84 éénpersoonskamers die huiselijk en gezellig ingericht zijn. Daarnaast is er per afdeling één kamer die geschikt is voor koppels. “We beschikken over alle voorzieningen die vandaag nodig zijn in een woonzorgcentrum. Alle kamers zijn voorzien van het nodige comfort. Per afdeling zijn er centraal gelegen ruimtes zoals een dagzaal, een kookeiland, de verpleegpost, een zitruimte waar er tijd kan worden doorgebracht met familie en tenslotte knusse zithoekjes waar je met de andere bewoners een babbeltje kan slaan.”

Licht en groen

De totale woonoppervlakte bedraagt 10.543 m² en er is een bedrag van 21 miljoen euro gemoeid. De gebouwen vormen op het grondvlak een F-figuur en stralen zowel buiten als binnen opvallend veel licht uit. “Er gaat een bepaalde zachtheid en vriendelijkheid van uit”, vervolgt Kwanten. “Er werd gewerkt met lichte materialen en de site heeft zicht op de Vallei van de Herk waardoor er heel wat groen in de omgeving aanwezig is, net als in de afgesloten binnentuin.”

WZC Cecilia baadt in licht en groen.  De bewoners houden van het concept

Paul Geuns is elke dag op pad, met op de achtergrond de F-vorm van het gebouw

Paul Geuns (92) is van zijn huisje in Stevoort naar Cecilia verhuisd en woont er met zijn vrouw Fernande. “Ik maak dagelijks graag één of meerdere wandelingen met behulp van mijn rollator op het wandelpad rond het gebouw. Ik wil niet stilvallen. Binnen en buiten is het hier mooi en rustig. Ik heb ook alle lof voor het personeel.” Louis (95) woont in Alken en komt drie keer per week eten. “Ik kom hier graag kaarten. We spelen dan ‘kwajongen’ samen met een hoop kwajongens”, lacht hij.

Serviceflats en dagcentrum

Veel beweging dus in en rond het gebouw dat verschillende in- en uitgangen heeft. Samen met de gemeente werd er hard gewerkt aan een klimaatvriendelijke campus met 402 zonnepanelen en een autonome verwarming en koeling door middel van geothermie, de koude-warmteopslag. Cecilia beschikt voorts over 33 assistentiewoningen met een gemiddelde grootte van 65m² en met alle comfort. Tenslotte is er ook het dagcentrum met activiteiten.

Foto’s – © Rudi De Cock