De Escape Room die in de Minderbroederskerk is neergepoot tot eind augustus levert enthousiaste reacties op. Bezoekers zijn verbaasd over de imposante kerk als ze binnentreden en krijgen er welgeteld één uur om de stad te redden van de ondergang. Hoewel zijn groep nèt binnen de tijdspanne erin slaagde de opdracht te volbrengen, bleef de 11-jarige Stan er kalm onder: “Je moet het niet te moeilijk maken; soms ligt de oplossing voor het rapen.”

  • Foto’s © Media Haspengouw

Wie de grote, lege paterskerk binnentreedt geraakt altijd weer geïmponeerd door de hoge omvang, de heiligenbeelden en de religieuze inslag van het interieur. Eenmaal ontdaan van alle aardse goederen zoals mobieltjes – die gaan netjes de lockers in – krijg je een korte maar best leuk gebrachte geschiedenis van de Minderbroederskerk. Al snel wordt de uitdaging geponeerd: “Red de stad Sint-Truiden van de nakende aardbeving. Als jullie niet slagen binnen het uur vergaat de stad volledig”, klinkt het onheilspellend. Gelukkig is er de Heilige Vredesduif die mee op weg gaat en hulp kan bieden.

  De regiekamer volgt alles wat er in de Escape Room gebeurt nauwgezet

Logisch denken

Voor Stans’ familie was het geen sinecure. “Het is soms goed doordenken hoor. Het gaat om samenwerken, om een combinatie van cijfersloten, cijfers, wiskundig een beetje, en vooral gewoon logisch nadenken.” Stan is 11 en vond het erg leuk: “Het kan soms voor de hand liggen. Je moet het niet te moeilijk maken.” De combinatie van denkwerk en ook wat fysieke opdrachten worden gesmaakt. Medewerkers volgen vanuit de regiekamer het gebeuren. “Wie na een uur er niet in geslaagd is, geven we graag nog een kwartiertje bij”, klinkt het. “Dat is de Truiense jovialiteit hé.”

De medewerkers zijn alvast opgetogen over de escape room, die van de hand van Pieter Flag en zijn team is, de man van de Trescape in Bilzen.

Het mysterie der minderbroeders loopt nog tijdelijk tot en met 31 augustus. Vooraf inschrijven via visitsinttruiden.be

  Achter het zwarte doek gebeurt de reddingsoperatie van Sint-Truiden. Binnen het uur! Anders…