Bij Animal Rescue Service vzw is er misnoegdheid over de aanpak van het lokale bestuur inzake de raveparty te Sint-Truiden. Verschillende beschermde diersoorten die met jongen zitten worden verstoord en opgejaagd. “Er worden dassenburchten vertrappeld en reeën opgejaagd”, zegt Mathieu Helleputte.
In het aanpalende natuurgebied aan het militaire domein te Brustem wordt de eeuwige rust verstoord door feestvierders van de raveparty. “Auto’s parkeren hier in velden en veldwegen”, vertelt Mathieu Helleputte van Animal Rescue Service. “Een wandelpad werd opengebroken om met de wagen door te kunnen rijden. De draden van de wandelpaden waar niemand zomaar mag komen zijn doorgenknipt. We hebben zonet een dode reegeit opgehaald die lacterend is. Dus ergens zullen nu één of enkele jonge reeën moeten sterven omdat hun moeder door die feestvierders is opgejaagd en zich doodliep.” ARS is allerminst tevreden over wat zij noemt “de flauwe aanpak” van burgemeester Kempeneers. “Is dit het signaal dat een diervriendelijke stad geeft?!”, klinkt het fors. “Dat er ingebroken mag worden op militaire en privé domein om dan de fauna en flora die al jaren en jaren in rust en perfecte balans leeft te gaan vernielen?!”
Represailles
Burgemeester Kempeneers (cd&v) verdedigt zich: “Ook ik lig wakker van de fauna en flora! Ik ben een grote natuur -en dierenliefhebber, maar wat nog belangrijker voor mij is, is de veiligheid op de weg en rond Sint-Truiden gegarandeerd blijft. Heel veel mensen zijn onder invloed en als de politie nu hardhandig moet optreden dan creëren wij een chaos die we niet onder controle kunnen houden, en dat willen we ten alle tijden vermijden. Maar er zullen pv’s opgemaakt worden en er zullen represailles volgen.”