De Federale Wegpolitie organiseert in samenwerking met de Limburgse politiezones op dinsdag 17 en woensdag 18 mei een nationale actie tegen afleiding achter het stuur. Het Limburgse parket doet er nog een flinke schep bovenop: wie betrapt wordt met gsm-gebruik achter het stuur ziet zijn rijbewijs voor 8 dagen ingetrokken. Ongeveer 25% van de ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur.

De boete voor het gebruik van je mobiele telefoon achter het stuur bedraagt 174 euro. De Wegpolitie gaat de pakkans verhogen met intensere controles op dinsdag 17 en woensdag 18 mei. Het parket gaat tot 12 juni de straf verzwaren met 8 dagen intrekking van het rijbewijs.

Algemeen wordt aangenomen dat afleiding door gebruik van de mobiele telefoon ondertussen tot de grootste gevaren in het verkeer behoort. Afleiding achter het stuur is een van de vijf voornaamste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. Uit onderzoek door de Vlaamse Overheid blijkt dat 63% van de bestuurders tussen 18 en 65 jaar aangeeft dat ze hun smartphone al eens met de hand bedienen tijdens het rijden.