Muzikanten uit de Oekraïense steden Odessa en Kiev zullen op zaterdag 5 augustus een vredeswake opluisteren met hun instrumenten. De muzikanten willen met de gepaste muziek stil staan bij het onnoemelijke leed dat zich afspeelt in hun land.

De twee zussen Valentina en Julia Nalchadzhy uit Odessa logeren twee weken bij hun zus Larysa in Brussel om het oorlogsgeweld te ontvluchten. Op de Vredeswake in Sint-Truiden zal Valentina zal viool spelen. Zij is leraar van het instrument in Odessa. Julia Nalchadzhy, student aan de Nationale Muziekacademie van Odessa, zal piano spelen. Zij is leerkracht piano en componist. Beide zussen worden bijgestaan door Christian Demyanov uit Kiev, die sax zal spelen. Koen Zeegers uit Sint-Truiden zal op piano gepaste muziek brengen. Door het branden van een kaars, door het stil te maken, door een cirkel te vormen, willen de muzikanten en de vredesactivisten hun solidariteit uitdrukken met de vele, vele mensen die verschrikkelijk veel lijden, willen ze de slachtoffers nabij zijn. “De vredeswake is een oproep om de spiraal van geweld te stoppen”, vertellen de initiatiefnemers. “Het is een warme uitnodiging om met mekaar te praten in plaats van mekaar te doden en om te kiezen voor vrede. Iedereen is van harte welkom op de vredeswake. Kom af om deze muzikanten en de oorlogsslachtoffers een hart onder de riem te steken.”

De vredeswake is een vrijblijvend burgerinitiatief van de vredesactvisten Piet Carlier en Peter Preuveneers in samenwerking met museum DE MINDERE. De vredesactivisten hielden het voorbije jaar 21 vredeswakes en creëerden samen met de kunstenaar William Daniëls WE NEED PEACE,  de vredesinstallatie met de 100.000 kruisjes in de Minderbroederskerk van Sint-Truiden.

Praktisch

Vredeswake – zaterdag 5 augustus – 17 uur – In de tuin van het minderbroedersklooster van Sint-Truiden (ingang langs de Capucienessenstraat tegenover Humphrey’s). Bij slecht weer vindt de wake plaats in museum DE MINDERE.