Drukke dagen voor Animal Recue Service

De vrijwilligers van A.R.S. merken de laatste dagen dat er een duidelijke stijging is in het aantal oproepen dat ze binnen krijgen.. Momenteel zijn het veel jonge egels die in de moeilijkheden komen doordat ze net wat te vroeg van de moeder vertrekken.

Helaas hebben ze, naast hun vast voer, nog melk nodig en verzwakken ze dus redelijk snel. Al deze kleine vriendjes brachten we veilig naar het Natuurhulpcentrum voor verdere verzorging.

Uit Tienen kwam dan weer een telefoontje binnen over een pauw met een gebroken vleugel in een tuin. De pauwen zwerven al jaren rond op de wijk en deze haan is vermoedelijk in aanraking gekomen met een voertuig. Ze konden hem snel vangen en hij werd ook overgebracht naar het Natuurhulpcentrum om te kijken wat de opties zijn. Het transport van de jonge man verliep niet zonder technisch probleem gezien de lengte van zijn staart

In het kasteel van Binderveld haalden ze dan weer een kerkuil op die uit het nest gevallen was. Op het eerste zicht niks mis maar duidelijk mager. Ook hij werd voor verzorging weggebracht.

In Sint-Truiden werd dan weer een jonge halsbandparkiet gevonden. Jammer genoeg was 1 poot weg en de andere was volledig afgesneden door nestmateriaal. Dit is een bewijs dat deze invasieve halsbandparkiet het behoorlijk goed doet in ons land. Zeer mooie vogels weliswaar, maar jammer genoeg zeer destructief voor onze inheemse gevleugelde vrienden. De jonge vriend werd helaas ingeslapen want levenskwaliteit zonder poten is er jammer genoeg niet

In Borgloon werd een bosuil opgehaald die tegen een venster gevlogen was. Na enkele uurtjes in het donker was hij weer zeer actief en in samenspraak met het Natuurhulpcentrum werd beslist hem op dezelfde plaats weer los te laten in de avond. En met succes en blije gezichten van de bewoners die bij de vrijlating aanwezig waren.

In Vliermaalroot gingen ze, op vraag van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek een gans uit een bezinkingsbekken halen. De gans zat er al enige tijd maar was nu in het bekken zelf gesukkeld en kon er niet zelfstandig uit. Na wat improviseren met hun schepnetten konden ze de gans er snel uitvangen en werd ze naar het NHC gebracht. Het ging om een tamme boerengans; dus vermoedelijk daar geland tijdens een kleine vlucht of gedumpt.. We zullen het nooit weten maar ze kan nu alleszins naar een goede thuis

Gisteren kreeg het A.R.S. een telefoontje uit Velm waar een eendje in een riool gevallen was. ze zagen de kleine stakker ronddobberen maar aangezien het een reservoir was dat zo goed als vol zat met water kon het niet weg en konden we er zo niet aan met een schepnet. Er werd dus niet getwijfeld en we trokken onze hoge laarzen aan en daalden af. Met water tot aan de borst en een opening van 10cm tussen het water en de bovenkant van het reservoir was het wat zoeken en wringen maar gelukkig kon het kleintje er snel uitgehaald worden en wat verder op de beek weer bij de moeder gezet worden. Eind goed, al goed.