Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat Alken is de zwaarst getroffen gemeente van ons land in deze coronacrisis. Daar zijn meer dan 3 op 1.000 inwoners met zekerheid besmet met het coronavirus. Na Alken zijn er in Limburg het meeste coronabesmettingen in Wellen, Sint-Truiden en Borgloon. Haspengouw is dus het zwaarst getroffen.

Dat de regio rond Sint-Truiden de hardst getroffen regio van het land is in deze coronacrisis, was eerder al bekend. Maar nu wordt ook duidelijk in welke gemeenten in Haspengouw het coronavirus het meest verspreid is. Zo is Alken de zwaarst getroffen coronagemeente van het land. In Alken zijn ruim 300 op 100.000 – oftewel ruim 3 inwoners op 1.000 – met zekerheid besmet met het coronavirus. En zoals steeds moeten we hier de bedenking bijvoegen dat het werkelijke aantal nog een stuk hoger ligt, omdat niet alle personen met symptomen getest worden.

Het aantal besmettingen in Limburg is ondertussen opgelopen tot 864, dat zijn er maar liefst 186 meer dan gisteren, toen er sprake was van 678 besmettingen. Dat is ook de trend die we nationaal vaststellen. Het gaat ook om de grootste stijging van besmette patiënten in Limburg tot nog toe, net als de nationale cijfers.

Ondertussen worden de gissingen over de reden van de zware besmetting in Haspengouw steeds talrijker. Voor de enen is het carnaval in Sint-Truiden dat aan de oorzaak ligt, maar diezelfde dag trok carnaval ook uit in Aalst. “Dat kan, maar er is op dit moment geen bewijs,” zegt viroloog Steven Van Gucht. “Er kunnen ook andere redenen zijn, maar op dit moment is dat niet meer belangrijk.”

De Blauw Sjuut

In Sint-Truiden doen ondertussen allerlei theorieën de ronde over de verspreiding van het coronavirus. Zo wordt er verwezen naar De Blauw Sjuut, een carnavalsschip op wielen, dat jaarlijks vanuit het Nederlands-Limburgse Heerlen naar Sint-Truiden rijdt, met wel 30 ankerplaatsen onderweg. Er zouden ook een aantal leden gaan skiën zijn in risicogebieden, die daarna het virus verspreid hebben op een lockdownparty

Superverspreider

Van Gucht houdt ook rekening met de theorie van een superverspreider in de regio. “Normaal gezien besmet één persoon, 2 à 3 personen. Maar soms kan iemand een superverspreider worden die tot 20 personen kan besmetten zonder dat hij zelf symptomen heeft. Een superverspreider kan dus aan de basis liggen van een grote verspreiding in één gebied, maar we weten nog niet hoe dat komt.”