Bij de start van de maand mei is meteen ook de campagne ‘Maai Mei Niet’ afgetrapt. Bijna 5000 Vlamingen lieten zich hiervoor registreren. Nog eens drie keer zoveel zouden gewoon meedoen. Voor het tweede jaar op rij roepen organisaties op om in de maand mei het gras niet te maaien. Hoeveel Limburgers meedoen is niet bekend.

Voor het tweede jaar op rij roept Roularta en Knack samen met HOGENT, KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur iedereen op in de maand mei hun gras niet te maaien. Langer gras waarin bloemen mogen groeien, heeft tal van voordelen. Het houdt meer vocht op, wat de verdroging tegengaat. Het bevat ook meer koolstof en voorziet in eten voor bestuivers zoals bijen en andere nuttige insecten, die de basis van het ecosysteem vormen. Bijna 5.000 Vlamingen meldden zich al om mee ‘niets’ te doen. Eén van hen is Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA).  “Niets doen ligt niet echt in mijn natuur, maar als we zo de biodiversiteit een duw in de rug geven: graag!”, zegt Demir. Een opsteker voor de N-VA van Sint-Truiden. Daar werden de bermen onlangs veel te vroeg gemaaid door de stadsdiensten. Natuur is een bevoegdheid van schepen Kvikvinia (N-VA) die de wet wil respecteren en wachten met maaien, maar het is anderzijds ook een bevoegdheid van schepen Mas (Open Vld) die de stadsdiensten aanstuurt en wél liet maaien. De oppositie stelt vast dat de schepen het Bermbesluit ofwel niet kent, ofwel bewust heeft overtreden. “De ontwikkeling van heel wat prille fauna en flora zijn eraan voor de moeite”, klinkt het ook in milieuverenigingen. Mas ging een en ander navragen maar zwijgt intussen in alle talen.

(Lees ook: https://www.truiensnieuws.be/sint_truiden/alweer-een-klacht-tegen-stadsbestuur-sint-truiden-bermbesluit-overtreden/)

Verrassingen in je tuin

Niet maaien dus, dat is deze maand de boodschap. Vlaanderen telt twee miljoen privétuinen. Maar liefst 9 tot 10 procent van de oppervlakte in Vlaanderen bestaat uit tuinen.  Ter vergelijking: 3 procent van Vlaanderen bestaat uit natuurgebied, 11 procent uit bos. De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen biedt dus enorm veel potentie. Een tuin die er een beetje op ingericht is kan gemakkelijk een thuis zijn voor wel 20 soorten dagvlinders en meer dan 500 soorten nachtvlinders. “Zelf heb ik heb vorig jaar een telling laten doen in mijn eigen tuin: er zaten maar liefst 70 soorten en 150 vlinders in totaal. Wonderbaarlijk. Het spreekt voor zich dat ik ook dit jaar meedoe met de campagne”, vertelt Zuhal Demir. “Natuurlijk moeten we als overheid niet met het vingertje langs de mensen gaan staan om te zeggen hoe ze hun eigen tuin moeten aanpakken, maar net op een vrijwillige manier zoals deze campagne het besef doen groeien dat vele kleintjes een groot resultaat maken.”

Demir wijst er op dat Vlaanderen sterk inzet op meer biodiversiteit in het landschap. Zo hebben momenteel 3.749 landbouwers 1 of meerdere beheersovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij afgesloten, goed voor ruim 12.000 ha onder natuurlijk beheer, ter bevordering van de biodiversiteit op het platteland. Met de recent gelanceerde Green Deal Natuurlijke Tuinen engageren ook al meer dan 100 partners uit de brede tuinsector zich om de tuinen in Vlaanderen duurzamer te maken.