Circulair werk(t) kreeg deze week bezoek van de tweedejaars Marketing – en KMO studenten van de UCLL Diepenbeek. Samen werkten ze rond circulaire economie en gingen ze op zoek naar manieren om het gebruik van herbruikbare takeaway verpakkingen te stimuleren. Zij bedachten concepten en onderzochten mogelijkheden om hiervoor een draagvlak te creëren in Hasselt. Hierbij werd er ook gepolst naar de meningen van handelaars en consumenten aan de hand van enquêtes.

  • Door Eline Cheprassova, studente aan UCLL Campus Diepenbeek, Faculteit Management, KMO & Ondernemen

 

De toekomst is circulair, maar hoe maak je die werkbaar? Dat is de centrale vraag in het project Circulair Werk(t). In samenwerking met lokale ondernemers en een sterk partnernetwerk gaan Stad Hasselt, UCLL Hogeschool, LUCA, Springplank vzw en 37 graden op zoek naar nieuwe circulaire businessmodellen, steeds met de nadruk op samenwerking met lokale, sociale economie en vertrekkende vanuit circulaire cases. Naast specifieke ondersteuning organiseert de regio Circulair Werk(t) Hasselt ook tal van ontmoetingen om in contact te komen tussen gewone en sociale ondernemers, infosessies, workshops en ontmoetingsdagen rond circulair en sociaal ondernemen. Ook kunnen ondernemers en handelaren voor gratis advies terecht bij hun circulair kantoor. Ze bieden gerichte ondersteuning, waarbij altijd de nadruk ligt op samenwerking met de lokale en sociale economie.

Herbruikbare verpakkingen

De studenten spreken over veel lof na hun volbrachte stageweek: “Ik vond het een heel fijne week, het lag goed bij mijn richting wat de stage nog aangenamer maakte,” vertelt Femke Iven studente KMO. Momenteel zijn ze volop bezig met een groot project uit te werken voor Circulair Werk(t): “Waar wij heel de week rond gewerkt hebben is het zoeken naar een oplossing om herbruikbare verpakkingen te stimuleren binnen Hasselt bij de lokale takeaway shops. Ons idee is om verschillende ophaalpunten te plaatsen in Hasselt waar herbruikbare verpakkingen kunnen worden achtergelaten aan de hand van een QR-code. Aan elk herbruikbaar beker/bakje willen we een waarborg aan koppelen van 2-4 euro. Na het scannen van deze QR-code krijgen de mensen hun waarborg terug op een app.” Heel het concept krijgt de naam ‘Circulair Hasselt’ mee.

Ook de stad heeft ambities en plannen om een ​​circulaire stad te worden waar grondstoffen en producten zoveel mogelijk worden hergebruikt en waar duurzame energiebronnen worden ingezet. Duurzame ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden en daar wil de school zich ook voor inzetten.