Een halve eeuw geleden hield het waterrad van de Metsermolen in Sint-Truiden ophouden met draaien. Maar daar komt nu verandering in. Het volgens oude technieken gerestaureerde rad heeft een trip van Zonhoven naar Sint-Truiden achter de rug en gaat nu elektriciteit opwekken en het water beheren.

Eigenaar en molenaar Frank Snijders heeft van zijn jongensdroom zijn levenswerk gemaakt. Al sinds 2003 restaureert hij de molen aan de Metserbeek stapsgewijs. Een groot deel van het gebouw is gerestaureerd en na een halve eeuw gaat de molen ook weer écht werken.

Alles moest volledig volgens de originele normen en technieken weer herbouwd worden. Sommige delen konden gerecupereerd worden, zoals de as en de verbindingsstukken. Andere onderdelen werden nagemaakt. Het resultaat mag er best wezen: een fonkelnieuw rad, zoals het er bijna twee eeuwen geleden ook al uit zag.

(Lees verder onder de foto’s)

 

 

De molen is een middenslagmolen die fungeerde als korenmolen. Hij werd voor het eerst vermeld in de 12e eeuw en in 1270, en was tot 1796 in bezit van de Abdij van Nonnenmielen. De molen werd verbouwd in de 17e eeuw, en de huidige bakstenen gebouwen dateren van 1837. De watergevel bestaat voornamelijk uit natuursteen. De molen maakt deel uit van een gesloten hoevecomplex, waarvan de oudste delen uit de 17e eeuw stammen.

Foto’s © vzw Molenzorg Zuid-Limburg