Kom ook jij een vredeslicht halen bij de kerststal in je parochiekerk op zondag 19 december tussen 14.00 en 16.00 uur?
‘Vredeslicht Limburg’ is de naam van ons spontaan-gegroeid samenwerkingsverband. Het is niet de bedoeling om een grote organisatie uit te bouwen. We willen gewoon elkaar ondersteunen en ideeën en materiaal uitwisselen.
Op de vierde zondag van de Advent, 19 december, kan ieder die dat wil tussen 14.00 en 16.00 uur het Vredeslicht komen afhalen in onze parochiekerken om het thuis bij de kerststal te zetten of om het door te geven aan familie en vrienden. De prijs voor een Vredeslichtkaars (die 3 dagen brandt) bedraagt 3 euro. Opbrengst is voor de goede doelen van de adventsactie. Je mag ook zelf een kaars meebrengen.
De deelnemende kerken in onze pastorale eenheid waar je op 19 december tussen 14.00 en 16.00 uur terecht kan, zijn:
-O.-L.-V.Tenhemelopneming Gorsem,
-Sint-Pieter, basiliek van Kortenbos,
-O.-L.-V. Bezoeking in Wilderen-Duras,
-Salvator Mundi in Melveren,
-Sint-Genoveva in Zepperen,
-Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming op de Grote Markt,
-Sint-Andreas in Runkelen,
-Sint-Jacobus in Schurhoven,
-Sint-Augustinus in Nieuw Sint-Truiden
-Sint-Marten in Sint-Truiden.
Je kan er ook een tocht tussen de verschillende kerken van maken en overal gaan kijken naar de kerststal die er klaar staat om je te ontvangen!
Vredeslicht
Het vredeslicht wil mensen motiveren om tussen Kerstmis en nieuwjaar een eenvoudige, maar een persoonlijke en actieve bijdrage te leveren om warmte, vreugde, licht en hartelijkheid aan medemensen door te geven, in respect voor elke levensbeschouwing.
Ontstaan
Het idee om een danklicht te verspreiden ontstond in 1986 in Oostenrijk, tijdens een uitzending van de openbare omroep ORF. Een vrouwelijke redacteur van de ORF stelde voor om een bijzonder licht te halen, zodoende alle mensen die zich hadden ingezet ten voordele van een benefietactie, een geschenk te geven. Het moest een bijzonder licht worden. Na overleg besloot de ORF om het vredeslicht op te halen in Bethlehem. Het initiatief mocht op veel bijval rekenen. Het licht werd een aantal jaar later uitgedragen over heel Oostenrijk.
Vandaag…
Het Vredeslicht wordt elk jaar op de eerste zondag van de advent door een Oostenrijks kind opgehaald in Bethlehem en wordt met een bijzondere lantaarn door Austrian Airlines overgevlogen van Tel Aviv naar Linz in Oostenrijk. Van daaruit wordt het verdeeld over heel Europa. De scoutsbeweging brengt het naar Eupen, van waaruit het op de derde zondag van de Advent voor België wordt verdeeld.
In 2018 organiseerde Tongeren voor het eerst in ons bisdom een groot evenement rond het Vredeslicht. In 2019 sloten de dekenaten Genk en Bilzen en de diocesane onderwijsdienst zich aan bij dit initiatief. In 2020 werd de kring nog verbreed en dit jaar nemen zelfs alle dekenaten deel aan deze actie, ook het dekenaat Sint-Truiden-Gingelom-Borgloon, met de actieve steun van het bisdom.