O.C. Sint-Ferdinand start nieuwe werking op Welzijnscampus

Algemeen

Vanaf oktober vestigt het Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand zich op de nieuwe Welzijnscampus aan de Montenakenweg in Sint-Truiden. Het gaat hier om een verhuizing van de werkingen Limes 1 en Limes 2, vanaf het terrein van Asster aan de overkant. Verder wordt hier een nieuwe werking opgestart, die de naam Origo krijgt. Inmiddels is gestart met de werving voor nieuwe medewerkers voor specifiek Origo. Manu Mussen, teamcoördinator van Limes 2, kijkt al vol verwachting uit naar de verhuizing. Hij vertelt graag wat meer over de nieuwbouw, over Origo en zijn cliënten en over de fijne werksfeer bij O.C. Sint-Ferdinand.

Op de bouwwerf van de Welzijnscampus geeft Manu enthousiast een rondleiding. Hij legt uit wat waar komt en kijkt tegelijk vol verwondering naar de vorderingen. En of het mooi wordt! De moderne uitstraling van het gebouw wordt ook in het interieur doorgetrokken. De gezellige, familiale sfeer volgt bij de inrichting, zo verzekert Manu. 

Doelgroep
De teamcoördinator houdt zich voornamelijk bezig met de praktische, organisatorische zaken binnen Limes. “Denk daarbij aan personeel, uurroosters, het bewaken van de visies en kaders van O.C. Sint-Ferdinand en die vertalen naar onze doelgroep.” Maar anderzijds staat hij ook tussen zijn medewerkers en de cliënten. Voelt hij dagelijks de dynamiek van de doelgroep, namelijk volwassenen met een verstandelijke beperking met gedrag- en emotionele problemen. Diezelfde doelgroep zal ook deel uitmaken van Origo. Dit wordt een gesloten tehuis dat zorg op maat biedt op het vlak van woon- en dagondersteuning. Origo richt zich op cliënten die nood hebben aan een ASS-aanpak en waarbij sprake kan zijn van sociale en emotionele problemen. Zij kunnen moeilijk of niet in groep functioneren.

Structuur
Structuur is dan ook een belangrijke factor binnen deze doelgroep. En dat biedt Origo, ook naar begeleiding toe. “Wij proberen de groepen centraal te stellen en op een vraaggestuurde manier te begeleiden. We kijken, observeren, gaan in dialoog en stemmen daar onze aanpak op af.  Vergelijk je, dan zie je dat Limes 1 vrijer is qua structuur en Origo het meest gestructureerd. Limes 2 zit daar tussenin.
Op die manier geven we hun, naast een zo goed mogelijke begeleiding, ook een zo goed mogelijk bestaan. Want, ook al is dit niet hun thuis, het moet wel een plek zijn waar ze zich goed voelen”, vertelt Manu verder.

Spiegel
Manu vindt de cliënten van Limes en Origo nog altijd een boeiende, uitdagende doelgroep om mee te werken. “Ik zeg tegen veel nieuwe mensen: ‘Je krijgt voor deze groep betaald. Maar wat je extra krijgt, is dat deze mensen je ook jezelf leren kennen.’ Wij leren hen kennen door de manier waarop ze zich gedragen. En soms komt dat dicht bij jezelf. Ik vind dat de verrijking die je krijgt als je met deze doelgroep werkt. Zij houden je een spiegel voor over wie je zelf bent.”

Competenties
Tegelijk erkent Manu dat het niet de gemakkelijkste doelgroep is. “Deze mensen vragen zekerheid, standvastigheid, iemand die er stáát in het leven en zichzelf goed kent. Zij confronteren je daar wel eens mee. Dat biedt juist een uitdaging, vind ik. Het maakt dat je een goede zelfhantering moet hebben en goed moeten kunnen communiceren naar de cliënten en het team. Daarom steken we vanuit O.C. Sint-Ferdinand ook veel tijd en energie in mentaal welbevinden. Want als een medewerker met veel zin komt werken, dan weerspiegelt dat ook op het gedrag van de cliënten.”

Preventie
Manu wijst ook op de professionele houding die hij verwacht van zijn teamgenoten en de duidelijke scheiding van werk en privé. Ook agressie komt ter sprake. “Ja, dat komt voor. Dat is niet fijn en niet normaal. We krijgen daarom agressietechnieken aangeleerd, maar steken vooral in op preventie. Daar zijn we heel sterk in geworden. Mits de juiste aanpak, kun je agressie ombuigen naar iets positief. Dat vraagt inspanning, maar je staat er nooit alleen voor. Er staan naast de teamcoördinator ook maatschappelijke begeleiders, psychologen en orthopedagogen je bij. Vrijheidsbeperkende maatregelen zien wij ook niet als een straf en stellen we ook niet zo voor. Deze maatregelen geven de cliënt juist de gelegenheid om even terug op adem te komen. Ook zo proberen we met de cliënt open te communiceren, hem zichzelf te leren kennen en hem een spiegel voor te houden. Dat kweekt vertrouwen en maakt dat ze je meer gaan vertellen dan ze anders zouden doen. Wij geven mensen ook de kans om fouten te maken. Want als het mislukt, dan vangen wij hen terug op.”

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Het besmettingscijfer daalt van 701 naar 672.

Er zijn in Limburg opnieuw drie mensen met een coronabesmetting overleden en die stierven alle drie stierven  in een rusthuis. In de Limburgse ziekenhuizen zijn er geen nieuwe corona-overlijdens te betreuren. In totaal eiste het coronavirus in Limburg al 929 slachtoffers, 56 procent stierf in een rusthuis. In de Limburgse …

Algemeen
Help mee aan de Vervoerregio Limburg

De Vervoerregio Limburg is op een aantal vlakken uniek in Vlaanderen. In de eerste plaats valt de vervoerregio samen met de grenzen van de provincie. Daarnaast is de vervoerregio met 42 steden en gemeenten ook de grootste vervoerregio van Vlaanderen. De vervoerregio telt ongeveer 871.000 inwoners gespreid over een oppervlakte …

Algemeen
“SOS Patat: red patatjes, eet frietjes”

Met de campagne “SOS Patat : red patatjes, eet frietjes” bundelen Too Good To Go en de belangrijkste partijen in de Belgische aardappelsector hun krachten om te voorkomen dat zo’n 750.000 ton Belgische aardappelen verloren gaan. “Aardappelen zijn de Belgische trots bij uitstek. Helaas wordt de Belgische aardappel en meer …

%d bloggers liken dit: