Sint-Truiden by Lights 2021, dé succesvolle winterwandeling is terug mét nieuwe projecties, unieke werken en artistieke lichtcreaties.Van 23 oktober 2021 tot en met 6 maart 2022 vormt de stad het decor voor verrassend spektakel, artistieke lichtcreaties, unieke werken van lokale kunstenaars en evenementen met licht. Elke vrijdag, zaterdag en zondag kunnen bezoekers vanaf valavond de populaire lichtroute van 5,5 km door het stadscentrum op eigen tempo ontdekken. Je leert de historische plekken en monumenten van de stad op een andere manier kennen. Sint-Truiden by Lights is toe aan haar zevende editie en weet ook nu weer te verrassen met nieuwe projecties én speciale edities zoals Sint-Truiden by Lights & Music en Sint-Truiden by Lights XL. Bovendien is er ook voor de kinderen iets nieuws: een magische wenstocht.

Zelfde succesformule, nieuwe projecties
“Sint-Truiden by Lights is sinds haar start in 2014 dé succesformule die de toerist in het najaar naar onze stad haalt. Het is de manier waarop we het toeristisch seizoen verlengen en onze bezoekers verwennen met een mix aan natuur, cultuur en avontuur. Beleving staat centraal in de verlichte wandeling. We zijn dan ook bijzonder fier op dit succesvolle concept. Voor dit jaar hebben we heel wat nieuwigheden en extra lichtbeleving. Zo krijg je aan cultuurcentrum de Bogaard een unieke virtuele beleving dankzij videomapping en kan je er het werk ‘Black Paintings (2020)’ van Jorden Boulet bewonderen. De optische illusies op de hoge vesder brengen je hoofd ongetwijfeld aan het duizelen en de veemarkthallen lijken wel in brand te staan door de realistische verlichting”, vertelt trotse schepen van Toerisme Hilde Vautmans.

Sint-Truiden by Lights voor kinderen: De Wenstocht
“Ook aan de jongste bezoekers werd gedacht met een magische wenstocht vol fantasie en verwondering. De zoektocht maakt de beleving van Sint-Truiden by Lights voor kinderen nog leuker. Zelfs als ouder is het onmogelijk om niet in de ban te geraken van het mysterie van de wensboom”, zegt schepen van Toerisme Hilde Vautmans. “Om de kinderzoektocht te doen kunnen ouders een gratis kaart afhalen bij Toerisme Sint-Truiden.”

Openingsavond, Sint-Truiden by Lights XL’ en ‘Sint-Truiden by Lights & Music’
Een aanrader zijn natuurlijk onze speciale edities: de openingsavond, Sint-Truiden by Lights XL’ en ‘Sint-Truiden by Lights & Music’. Tijdens de grote opening van Sint-Truiden by Lights op 23 oktober geniet je op de Groenmarkt van een spetterend optreden van de getalenteerde danseressen van Dansstudio Cre@rt. Ze dansen tussen de kleurrijke fonteinen op het ritme van een muziekcompositie van de Truiense slagwerker en componist Carlo Willems ‘Fountains of Joy’. Wie zich graag volledig laat onderdompelen in de magische verlichting en de historische verhalen, kan elke tweede zaterdag van de maand deelnemen aan Sint-Truiden by Lights XL. De derde zaterdag van de maand is voorbehouden voor Sint-Truiden by Lights by Music. Bezoekers worden dan verwend met nog meer lichtbeleving en akoestische concertjes van lokale artiesten.

“Sint-Truiden by Lights XL en Sint-Truiden by Lights by Music zijn twee fantastische concepten waarbij je geniet van een wonderlijke en gevarieerde zaterdagavond vol magie, cultuur en muziek. Een onvergetelijke belevenis voor zowel jong als oud”, aldus nog schepen van Toerisme Hilde Vautmans.

De verlichte wandeling ‘Sint-Truiden by Lights’ is gratis en vertrekt en eindigt op de Grote Markt. Tijdens de herfst-, kerst- en krokusvakantie brandt de verlichting elke avond. Download het wandelplan op sinttruidenbylights.be of haal het plan gratis af bij Toerisme Sint-Truiden, stadhuis Grote Markt. De kaart voor de kinderzoektocht is gratis af te halen bij Toerisme Sint-Truiden.