Het aantal nieuwe besmettingen is opnieuw fors gedaald in Limburg. Er waren de afgelopen 24 uur 28 nieuwe positieve gevallen, dat is de helft van gisteren. De afgelopen zeven dagen testten gemiddeld 35 Limburgers per dag positief op Covid-19, de week daarvoor waren er dat 43 per dag.

Na een stijging van het aantal nieuwe besmettingen op zaterdag, toen er sprake was van 55 nieuwe positieve gevallen, was er gisteren opnieuw een daling. De afgelopen 24 uur hebben in Limburg 28 mensen positief getest op Covid-19, wat het totale aantal besmettingen in Limburg op 5.721 brengt. Op langere termijn houdt de dalende trend van het aantal nieuwe positieve gevallen in Limburg aan.

De afgelopen week kregen in onze provincie 247 mensen te horen dat ze besmet zijn met het coronavirus, dat zijn er gemiddeld 35 per dag. De week daarvoor testten in totaal 303 Limburgers positief op het virus, oftewel 43 per dag. 

Vanuit de Limburgse ziekenhuizen werd er ook slechts één nieuw corona-overlijden gemeld. Het gaat om een patiënt die stierf in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Het aantal coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen is ondertussen gedaald tot 182.

Zondagavond, aan de vooravond van de opening van de winkels, lag het reproductiegetal – dat is het aantal mensen dat door een persoon met Covid-19 wordt besmet – tussen 0,7 en 0,8. “Door de opening van de winkels en een toename van het contact tussen mensen zou het kunnen dat die R-waarde de komende dagen opnieuw gaat stijgen”, zegt Steven Van Gucht. “Belangrijk is wel dat die R-waarde onder 1 blijft, want boven 1 wil zeggen dat de epidemie opnieuw aan kracht wint en het aantal hospitalisaties opnieuw stijgt. Daarom is het heel belangrijk dat mensen bij de minste verdenking van Covid-19 onmiddellijk moeten thuisblijven en zich moeten isoleren.”