Indien je denkt dat er geen Harley Davidson liefhebber in Sint-Truiden woont, ben je slecht ingelicht.

Als je eens langs gaat bij Lodewijk Preal op de Zepperenweg 186 te Sint-Truiden zie je oude moto’s voor zijn deur staan. Deze 70-jarige – Hell’s Angel van de replica Harley Davidson’s – knutselt op basis van metaalafval volledige Harley Davidson’s in elkaar.

Een vijftal jaar geleden zag Lodewijk Preal, de vroegere gereedschapsmaker van Monroe, een kleine replica moto staan op het autosalon. Hij wou zelf één miniatuur Harley Davidson maken en kreeg de microbe te pakken. ‘Waarom geen grote maken, als een kleine lukt? ‘ En hij begon met de echte Harley Davidson’s na te maken.

Als je denkt dat dit eenvoudig is, dan ben je verkeerd. Er komt veel laswerk en ijzerbewerking aan te pas. Het plooien van chauffagebuizen, het lassen van kettingen, spikes maken, …

Wist je dat het maken van zo’n replica Harley Davidson 1 jaar duurt en een gewicht heeft van ongeveer 250 kg per moto en dat de kettingen die in de 2 wielen verwerkt zijn meer dan 1.000 laspunten hebben. De moto in een hot rod look krijgen is eveneens een hele kunst.

Voor Lodewijks’ huis op de Zepperenweg staan 3 Harley Davidson replica’s te bezichtigen:

1915 – Harley Davidson board track racer

Deze geweldige Harley Davidson board track racer is het type dat gebruikt wordt in het vroege boardcircuit-tijdperk, de meest romantische en gevaarlijke periode van het Amerikaance racen. Otto Walker was een echte ster en won races in Venetië, Californië en Dodge City. De korte frames, stijve vorken en aandrijving met alle kettingen waren kenmerkend voor deze Harley. Het is een prachtig gebouwde machine gebouwd door een vakman.

1952 – Harley Davidson Bobber

De motor van de Bobber is afkomstig van een ex-US Army Harley Davidson die voor de racerij werd gebruikt in Europa. Deze legermotor was in die tijd veel robuuster en motorisch deugdelijker van bouw dan de burgerversie. De Bobbers zijn gekend voor hun snelheid. Deze konden tot 200 km/u.

1964 – Harley Davidson Chopper

Wie kent er de film Easy Rider van Dennis Hopper met in de hoofdrollen Peter Fonda, Jack Nicholson en Karen Black? Een echte kaskraker. Het was de eerste film afkomstig uit de protestcultuur van de hippie-beweging. Centraal in de film staan de tegenstellingen tussen jeugd en oudere generaties en het platteland en de stad. Maar vooral is Easy Rider een ode aan de vrijheid en het weidse Amerikaanse landschap. Vrij zijn op je Harley Davidson, die je overal naar toe brengt.

Geïnteresseerden uit Frankrijk, Nederland en Duitsland zijn al langs geweest op de Zepperenweg. Wie fanaat is van oude moto’s of replica’s, moet zeker eens de Harley Davidson’s  van Lodewijk bezoeken. U neemt toch ook eens een kijkje.