Ten Huize van stelt mensen voor die een band hebben met Sint-Truiden en hierbij hun vereniging, bedrijf, hobby, … willen delen met anderen.

Vandaag zijn we terecht gekomen bij Eddy, een 60 jarige beroepsmilitair op rust, woonachtig op de Nonnentap nr. 26 te Sint-Truiden, getrouwd, 4 kinderen en 10 kleinkinderen.

Hij is afkomstig uit Lanaken, heeft technische studies gevolgd en zou een goede metser worden… Hij zag echter liever het leger en heeft dan 12 jaar verbleven in Dutsland en hierna gediend in het Belgische leger te Safraanberg.

Liefde voor Bonsai
In 1977 was hij eens gaan zien naar een karateles en zag daar een prachtige vrouw staan in kimono met 2 bonsaiplantjes langs haar. Hij was dadelijk verliefd. Of het toen de bonsai was of de vrouw, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat hij getrouwd is in 1979.

Hij kreeg eens een gratis potje met een bonsaiboompje van familie en begon boeken en filmpjes na te gaan om zich te verdiepen in de kennis over de bonsai. Hij had zich aangesloten bij verschillende verenigingen zoals Chowa Zoutleeuw en Bonsaicultuur in Borgloon. Hij heeft zelfs geruime tijd bij de Vlaamse Bonsai Vereniging in het bestuur gezeten.

Eddy is zelfs naar Japan geweest om verschillende Bonsailiefhebbers te bezoeken en kennis op te doen. Hij heeft privélessen gevolgd bij Filip Haesen uit Sint-Truiden die al zeer lang bonsais kweek en volgt momenteel nog steeds lessen bij Marcellin Puissant van Bonsaicultuur in Borgloon. In 2017 won Eddy op nationaal vlak een prijs in Edingen als Nieuw Bonsai talent.

Wat is Bonsai
Bonsai is de traditionele Japanse kunstvorm die gericht is op het kweken van miniatuurbomen in potten. Het is een houtige plant die tijdens de groei zodanig gemanipuleerd wordt dat het een miniatuurboom blijft en toch dezelfde eenvoudige lijnen vertoont van een volgroeid natuurlijk exemplaar. De bonsaitraditie komt uit China.

Een bonsai kan gekweekt worden met een scheut, zaailing of stek van een boom of struik. Door snoeien, enten, het gebruik maken van metaaldraad en andere technieken brengt hij de boom in vorm. Wanneer de plant zijn beoogde grootte heeft bereikt en voldoet aan de normale esthetische vereisten, wordt deze overgeplant in een sierpot. In Japan worden alleen winterharde plantensoorten gebruikt, die buiten kunnen tentoongesteld worden.
In België is Bonsai gestart rond 1977.

Bonsaiclub Miyagi Sint-Truiden
8 jaar geleden, in september 2012 heeft Mr. Miyagi (de Eddy van Karatekid) een eigen vereniging opgericht: Bonsaiclub Miyagi Sint-Truiden. Hij is er momenteel voorzitter van en zijn zoon Tommy secretaris. Met al zijn ervaring die hij opgedaan heeft, geeft hij nu zelf les aan kinderen uit allerlei scholen in Sint-Truiden. Voor de scholen wordt een plantje voorzien aan ieder kind, die het moet onderhouden. Na een maand gaan ze nog eens kijken of de kinderen het goed gedaan hebben. Een leuke en educatieve ervaring voor de kinderen. In zijn vereniging kunnen de leden hun planten iedere 3e week van de maand meebrengen naar de maandelijkse bijeenkomst en worden ze bijgestaan met de behandeling. De maandelijkse samenkomsten gebeuren in Hasp-O-Stadsrand (Tuinbouwschool), Diestersteenweg 146 te Sint-Truiden. De vereniging telt nu een 40-tal leden en is nog groeiend. Het lidgeld ligt veel lager dan andere verenigingen omdat ze zelfstandig werken (lidgeld = 25 euro).

De culturele vereniging staat regelmatig op allerlei beurzen, zowel voor planten als op cultureel of educatief vlak. Zo houdt ze normaal ook haar clubtentoonstelling op 19 en 20 september 2020. Deze zal waarschijnlijk dit jaar niet doorgaan vanwege de coronacrisis. In 2022 bestaat de vereniging 10 jaar en zal er een grote internationale tentoonstelling gehouden worden. Dit moet zeker in ’t oog gehouden worden.

De Bonsai leuze van Eddy: “Bonsai – The art of taking a simple plant or tree and turning into a reminder of nature’s beauty within a confined space.”

Bonsaiclub Miyagi Sint-Truiden: Hasp-O-Stadsrand, Diestersteenweg 146 te Sint-Truiden. info.miyagi@gmail.com, www.miyagi-bonsai.be, 0472 45 83 29 – Secretariaat: Nonnentap 26, 3800 Sint-Truiden. – Iedereen welkom.